Hledaný generál Mladič se ukrývá v Srbsku, tvrdí tamní žalobce

Generál Ratko Mladič se skutečně nachází na území Srbska - tvrdí to srbský žalobce pro válečné zločiny Vladimir Vukčevič. Jde o první takový výrok srbského ústavního činitele. Vláda tuto informaci ovšem okamžitě dementovala. Ratko Mladič je jedním z nejhledanějších obviněných z válečných zločinů. Má mít na svědomí srebrenický masakr v roce 1995 a předtím tříleté ostřelování Sarajeva. Na území Srbska by se měli skrývat i další dva obvinění.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Ratko Mladić

Ratko Mladić | Foto: AFP

S informací, že se Mladič skutečně skrývá v Srbsku, přišel srbský žalobce pro válečné zločiny Vladimir Vukčevič. Podle něj se další hledaný - Radovan Karadžič - nachází někde v regionu na Balkáně.

Šéf vládní rady pro spolupráci s Haagským tribunálem Rasim Ljajič všechno ale odmítl s tím, že vláda ve skutečnosti není Mladičovi na stopě. Končící hlavní žalobkyně Mezinárodního trestního tribunálu pro bývalou Jugoslávii (ICTY) Carla del Ponteová už dříve prohlásila, že srbská vláda s Mladičem minulý rok vyjednávala o tom, aby do Haagu odjel dobrovolně.

Týdeník Vreme mezitím soudí, že jde o hru se slovy. Má jít o pokus udělat na Evropskou unii dojem, že se na dopadení obviněných z válečných zločinů intenzivně pracuje.

Marika Táborská, Martin Ježek Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme