Orkán za sebou nechal po Evropě desítky mrtvých a stamilionové škody

Evropa se dnes začíná pomalu vzpamatovávat z následků ničivého orkánu, který zasáhl ve čtvrtek a v noci na dnešek značnou část kontinentu. K ránu síla větru většinou poklesla, řádění živlů si ale vyžádalo nejméně tři desítky mrtvých a množství zraněných. Škody zatím většinou nejsou vyčísleny, půjdou určitě do stovek milionů.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Obří vlny

Obří vlny | Foto: AFP

Vichřice o síle až 160 kilometrů za hodinu citelně zasáhla Velkou Británii. V zemi se včera prakticky zastavila letecká a železniční doprava a o život přišlo deset lidí.

Mezi oběťmi byl dvouletý chlapec, na něhož se zřítila zeď v Kentish Town v severním Londýně, a také několik řidičů, kteří zahynuli ve vozech pod spadlými stromy.

Dva vrtulníky Sea King královského námořnictva letěly na pomoc do moře 80 kilometrů od břehů jihozápadní Anglie, kde uvízla kontejnerová loď se šestadvaceti námořníky. Všichni byli rumpálem vyzvednuti a přepraveni do bezpečí.

Nyní se život vrací do normálních kolejí, ale na řadě míst je doprava stále narušena. Dráhy varovaly cestující, aby počítali se zpožděním vlaků, také letecká doprava ještě nefunguje v plném rozsahu. Například na londýnských letištích Heathrow a Gatwick dnes zrušili přes 30 letů, především proto, že letadla po včerejších vichřicích nebyla na svých místech.

Podle londýnského večerníku Standard pojišťovny odhadují celkovou hodnotu náhrady škod ve výši jedné miliardy liber, a to jen v Londýně. Mluvčí asociace britských pojišťovatelů v rozhovoru pro domácí rádio BBC řekl, že běžné pojištění domácnosti a budov se vztahuje na škody tohoto typu, takže většina Britů by neměla mít nepřekonatelné potíže.

V Německu se zcela zastavily vlaky

Smrt a zkázu rozséval orkán Kyrill také v sousedním Německu. Podle médií je bezesporu nejhorší bouří, která se nad zemí přehnala od roku 1999. Vítr o rychlosti blížící se místy až 200 kilometrů v hodině napáchal mnohamilionové škody. Úřady zatím potvrdily smrt sedmi osob, toto číslo by už snad nemělo narůstat.

Německé dráhy musely sáhnout k bezprecedentnímu kroku a zastavit provoz na veškeré železniční síti o délce 34.000 kilometrů. Z nádraží se staly velkočekárny, ve kterých uvízly desetitisíce lidí. Zaměstnanci drah, narychlo povolaní zpět do práce, jim zajišťovali provizorní nocleh a rozdávali deky a teplé nápoje.

Provoz ještě nebyl obnoven na některých tratích na východě a jihovýchodě Německa, kam se orkán přihnal nejpozději. Odpoledne se znovu otevřelo nové berlínské Hlavní nádraží, kde se včera večer z výšky zřítil osmimetrový ocelový nosník. Vzhledem k tomu, že vítr jinak v metropoli nezpůsobil vážné škody, to německá média považují za blamáž.

Řádění orkánu drasticky omezilo i leteckou dopravu. Jen společnost Lufthansa musela zrušit 261 letů. S šibeničním humorem zhodnotil situaci jeden z cestujících, který uvízl na letišti v Düsseldorfu, když prohlásil: "Kdo chce teď letět, nepotřebuje ani letadlo." Dnes odpoledne již letiště fungovala normálně.

Odborníci se obávají nevyčíslitelných škod, které vítr napáchal v Římsko-germánském muzeu v Kolíně nad Rýnem, kde zůstala pod troskami unikátní Dionýsova mozaika. Na mnoha místech zůstali lidé bez dodávek elektřiny, jen v Braniborsku to bylo 150.000 domácností. Jedna z mála dobrých zpráv přišla z pobřeží, kde obávaná přílivová vlna nakonec neměla takovou sílu.

Kvůli orkánu opět neteče do Česka ropa

Orkán se nyní přesunuje nad Rusko. Cestou napáchal značné škody také v Polsku. Bouře na pobřeží Baltu dosáhla síly 12 stupňů, tedy maxima na Beaufortově stupnici. Vichřice si vyžádala nejméně šest lidských životů a bezpočet zraněných. Například v Katovicích vichr jako zápalku přelomil 25metrový jeřáb a zabil jeřábníka.

"Víme, že s postupujícími informacemi se počet obětí může ještě zvýšit," řekl mluvčí záchranářů Dariusz Malinowski. Vichřici provázejí i prudké změny tlaku. "Pokud trpíte srdečními nemocemi, buďte velmi opatrní a pokud nemusíte, nevycházejte z domu," radil ministr zdravotnictví Zbygniew Religa.

Zatímco v jižním Polsku už začali likvidovat následky vichřice, která na Sněžce přesáhla 200kilometrovou rychlost, na severovýchodě země trvá stav ohrožení. Záchranáři nestačí odstraňovat stromy ze silnic, elektrického vedení a kolejí. Na 800 tisíc domácností zůstává bez proudu. Většina vlaků měla dnes mnohahodinová zpoždění, některé stále stojí a čekají na vysvobození.

Na Slovensku vichřice žádné vážnější škody nenadělala. Přesto museli hasiči odstraňovat velké množství vyvrácených stromů a na dvou místech likvidovali požár, který vznikl kvůli strženému elektrickému vedení. Na čas byla také uzavřena dálnice mezi Kúty na česko-slovenské hranici a Bratislavou.

Na Ukrajině vyřadila vichřice z provozu jižní větev ropovodu Družba. Ten dopravuje ruskou ropu i do České republiky, která proto začala čerpat surovinu ze zásobníků na Slovensku. Orkán na mnoha místech přerušil vedení elektrického proudu a výpadky jeho dodávek pak způsobily zastavení činnosti několika přečerpávacích stanic na trase ropovodu, oznámily ráno orgány civilní obrany v oblasti západoukrajinského města Lvov.

Počasí trápí i Severní Ameriku

Vlna prudkých bouří v deseti státech USA má na svědomí už nejméně 66 mrtvých. Mrazivé počasí s nárazy arktického vzduchu neustává a dnes má oblast velkých prérií postihnout další příliv sněhu. Vichřice a námrazy zničily stovky kilometrů elektrického vedení a desetitisíce domácností v širokém pásu od severovýchodu po středozápad jsou bez elektřiny. Letecké společnosti musely jen v Dallasu zrušit za jediný den tři stovky letů.

I v jižně položeném Texasu zahynulo kvůli mrazivému počasí deset lidí. V Houstonu dokonce neovladatelné auto zabilo záchranáře, který vyprošťoval lidi z jiného havarovaného vozu. Mrazivé počasí nadále devastuje pomerančovníky a další plodiny i na slunném Pacifickém pobřeží. Guvernér Arnold Schwarzenegger odhadl dosavadní škody jen v Kalifornii na miliardu dolarů.

Jiří Hošek, Alexandr Pícha, Milan Kocourek, Martin Hromádka, Vilém Janouš Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme