V norských volbách triumfovala levicová opozice

V Norsku je rozhodnuto. Premiér Kjell Magne Bondevik uznal porážku ve včerejších parlamentních volbách. Po sečtení více než 96 procent odevzdaných hlasů získala levicová opozice absolutní většinu 88 ze 169 mandátů. V čele vlády tak stane sociální demokrat Jens Stoltenberg.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Jens Stoltenberg

Jens Stoltenberg | Zdroj: ČTK

Nejvíce hlasů, 32 procent, získala ve volbách Stoltenbergova Norská dělnická strana, které se tak podařilo obnovit své dominantní postavení v norské politice po porážce v minulých volbách. V letošních se spojila se Socialistickou levicovou stranou a Stranou středu.

I když se Norsko celkově posunulo k levici, největším překvapením voleb je zisk 20 procent hlasů a 37 křesel pro ultrapravicovou Stranu pokroku, která bude druhou nejsilnější formací v parlamentu a vůbec nejsilnější v bloku občanských stran. Ty s ní sice spolupracovaly, ale do vlády jí nikdy vzít nechtěly.

Bondevikovu koalici tvořila jeho Křesťanská lidová strana, největší pravicová síla v zemi Konzervativní strana Höyre a malá Liberální strana Venstre. Tato koalice ale neměla v parlamentu ani dosud většinu a vládla díky tomu, že ji tolerovala právě krajně pravicová Strana pokroku.

Šéf sociálních demokratů Jens Stoltenberg si je jistý, že se mu podaří sestavit většinovou vládu levého středu. Budoucí premiér uvedl, že chce utratit více peněz z příjmů za ropu na vytváření pracovních míst, na vzdělání a na podporu starších osob.

Emira Holmeyová, Martin Hromádka Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme