Téma migrace na plakátech studentů je k vidění v DOXu

Migrace podle jedněch obohacuje kultury o svěží myšlenky a ekonomiky o novou pracovní sílu. Podle jiných je ale migrace nebezpečná, protože přistěhovalci si s sebou přinášejí své často velmi odlišné zvyky, místo tolerance vyvolávají neklid a vytvářejí bezpečnostní rizika. Migrace ale může být také zdrojem umělecké inspirace, jak o tom svědčí nová výstava v renomované pražské galerii DOX.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Centrum současného umění DOX v Praze-Holešovicích

Centrum současného umění DOX v Praze-Holešovicích | Foto: Centrum současného umění DOX

K vernisáži nemohl hrát nikdo jiný než All Star Refugee Band složený z muzikantů, kteří se k nám přistěhovali z různých koutů Evropy i světa.

Přehrát

00:00 / 00:00

Reportáž Martina Dorazína

„Jsem uprchlík, docela se mi tu líbí, ale nemáte hory v Čechách,“ říká jeden z hudebníků.

Hudba tvoří pozadí k plakátům z dílen studentů uměleckých škol, mezinárodní soutěže se zúčastnilo 218 studentů ze 13 států.

Evropa složená ze zrníček rýže, hlemýžď táhnoucí k Eifellovce na zádech místo ulity mešitu nebo výtvarné varování, že smícháním barev duha nevznikne, to je namátkou pestrá směsice dojmů z migrace na plakátech mladých umělců.

Výtvarník Jiří Toman svým plakátem například upozorňuje, že každý z nás může být migrantem: „Náš úhel pohledu, co je zdejší a co je cizí prvek, je jen jedna strana papíru a z té druhé strany to vnímají naopak. Pro ně jsme cizí. Vždy je to o úhlu pohledu, která strana je přední a která zadní,“ říká.

Téma je to podle Tomana aktuální, zvlášť pro studenty vysokých škol, kteří migranty kolem sebe vídají, obohacuje to prý vnímání světa.

Někteří autoři v uměleckých dílech ovšem nezobrazili jen pozitivní dopady migrace.

„Studenti prostřednictvím plakátů dokážou debatovat o velice seriózních tématech, je to vtipné, inteligentní. Zahajují tím diskuzi o tématech, o kterých se lidé neradi baví, migrace je u nás vnímána velice negativně, je to spíš negativní tabu a nikdo se o tom nebaví,“ říká Jiřina Dienstbierová, ředitelka Rady pro mezinárodní vztahy, která soutěž a putovní výstavu pořádá.

Je podle ní pěkné vidět, že každý má jiný názor. Vnímání jiného prostředí je díky zahraničním příspěvkům pestré o to víc. Výstava bude v DOXu k vidění do 27. června.

Martin Dorazín, Michal Šenk Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme