Ředitelka galerie GASK už má náhradu za kurátory, kteří ji obvinili z plagiátorství

Jana Šorfová čelí podezření, že opisovala při zpracování projektu, s nímž zvítězila v konkurzu na šéfa GASK. Rada Středočeského kraje se sice za ředitelku postavila, odešli ale někteří kurátoři a lektoři. Nicméně Šorfová už si za ně sehnala náhradu.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Vchod do Galerie Středočeského kraje (GASK)

Vchod do Galerie Středočeského kraje (GASK) | Foto: Petr Kološ

Z GASKU odešel šéfkurátor Ondřej Chrobák, vedoucí lektorského oddělení Ondřej Horák a další dvě kurátorky. Ondřej Chrobák je jedním z šesti lidí, kteří upozornili na totožnost prací Jany Šorfové a Moniky Burian.

Přehrát

00:00 / 00:00

GASK.mp3

S rozhodnutím krajských radních, podpořit Šorfovou ve funkci, se ale Chrobák smířit nechce. „Budeme požadovat, aby rada posudek zveřejnila. Budeme žádat o vyjádření, jestli se jedná o plagiát, nebo ne,“ říká.

Ředitelka galerie si už za ně náhradu našla, od června by se hlavní kurátorkou měla stát Noemi Smolik. „Já jsem Noemi Smolik vždycky měla ve svém projektu, že by mohla občas tady udělat nějakou autorskou výstavu. Asi před měsícem, když jsem věděla, že se ty věci nějakým způsobem rozpadají, jsem jí požádala, zda by do toho šla jako umělecká ředitelka,“ říká Šorfová.

Podle ředitelky Jany Šorfové celý spor souvisí také s tím, že kurátoři chtěli pracovat v pražské pobočce galerie, ona jim však oznámila, že pražská budova v Husově ulici bude ještě rok v rekonstrukci.

GASK jede dál

„Funguje to ze setrvačnosti, chvíli trvá, než se lidé o tom rychlém odchodu pracovníků dozví,“ říká pokladnice galerie. Své jméno uvádět nechce, dodá ale, že jde podle ní o nafouknutou mediální bublinu, která přímý dopad na chod GASKu nemá.

Středočeská galerie je v Kutné hoře už od roku 1963, ale před rokem se její rozsáhlé sbírky přestěhovaly do rozlehlého areálu bývalé Jezuitské koleje.

Michaela Vetešková, Petra Kotvová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme