Na pražském Vítkově zpřístupní výstavu o předrevolučních volbách

V Národním památníku na pražském Vítkově zpřístupní výstavu o předrevolučních volbách. Výstava se otevírá veřejnosti právě dnes, ve středu 15. června. Původně se měla věnovat výročí prvních poválečných voleb, u kterých se vedou polemiky, zda byly posledními svobodnými volbami před rokem 89. Nakonec se ale výstava velmi zajímavě věnuje volbám od prvopočátku až po revoluci.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Národní památník Vítkov v Praze.

Národní památník Vítkov v Praze. | Foto: Filip Jandourek

„Výstava je velmi netradiční v rámci národního muzea. Lidé si projdou ulicí polepů. Snažíme se atmosféru navodit aspoň tímto způsobem. Spíš hrajeme na vědomosti, trošku na emoce,“ potvrdil historik Národního muzea a spoluautor výstavy Tomáš Bursík.

Přehrát

00:00 / 00:00

Nikola Bojčev v Ranním interview Radiožurnálu.

Kromě toho na mnoha projekčních plochách a panelech návštěvníci uvidí a uslyší historické záznamy projevů nebo výroky pamětníků a dnes už bývalých politiků. Na pořízení materiálů se podílel Ústav pro studium totalitních režimů nebo Česká televize a Český rozhlas.

Výstava je do velké míry interaktivní. Zaujme zejména různorodostí pohledů na volby - dá se říct, že ji autoři vytvořili z pohledu řadového i jednoho konkrétního voliče, z pohledu politické strany, státu a médií. A zároveň pokládá otázky typu - má smysl chodit k volbám? „Samozřejmě nezastíráme to, že některé věci jsou s velkým otazníkem,“ říká historik Tomáš Bursík.

Výstava je určená samozřejmě všem bez rozdílu věku. Ale autoři neskrývají, že chtějí oslovit hlavně mladší lidi - středoškoláky, studenty - a přimět je zamyslet se nad přínosem voleb.

„Vážit si svobody volby, vážit si toho, že je možnost, zda vůbec chci jít k volbám. Vybrat si z množství jmen nebo politických stran a na základě toho učinit vlastní rozhodnutí o tom, komu chci svěřit určité pravomoci, aby mě zastupoval v parlamentu,“ uzavřel náměstek Ústavu pro studium totalitních režimů Jan Kalous.

Nikola Bojčev Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme