Muchova Slovanská epopej zamíří na asijské turné v únoru, do Prahy se vrátí v polovině roku 2018

Cyklus obrazů Slovanská epopej od Alfonse Muchy vyrazí v příštím roce na dvouleté asijské turné. Od března bude vystavený v japonském Tokiu. Potom se má dvacítka obrazů přesunout do jednoho z největších čínských muzeí v Nan-ťingu. Do června 2018 ji pak uvidí návštěvníci ještě ve dvou čínských městech. Příští měsíc přijedou do Prahy zástupci tří čínských muzeí, aby vyjednali s vedením Galerie hlavního města Prahy konkrétní podmínky zápůjčky.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Slovanská epopej Alfonse Muchy

Slovanská epopej Alfonse Muchy | Foto: Filip Jandourek | Zdroj: Český rozhlas

Cesta Slovanské epopeje po Dálném východě začíná v jedné z největších japonských galerii National Art Center Tokyo. Denně ji navštíví až 3 tisíc lidí. Podle ředitelky Galerie hlavního města Prahy Magdalény Juříkové jsou s ní pak čínské výstavní síně svým významem a péčí o sbírky srovnatelné.

„Jsou to muzea, která běžně spolupracují s evropskými nebo americkými muzei. Vystavují tam vzácné exponáty, které jsou třeba mnohem starší a řekněme choulostivější než je plátno Slovanské epopeje,“ říká s tím, že Galerie pracuje na definitivní verzi smlouvy o zapůjčení.

„Zatím máme jen takovou obecnou dohodu, kterou vyjadřujeme vůli, že výstavu chceme uspořádat my. Budeme samozřejmě zkoumat dál všechny podmínky, za jakých jsou oni schopni ta díla vystavit. Protože čínská muzea pracují s materiály, které jsou velmi odlišné od evropských sbírkových předmětů,“ upřesňuje Juříková.

Plátna Muchovy Slovanské epopeje vycestovala do zahraničí podle informací pražské galerie v historii už několikrát. Celý cyklus pak v roce 1994 do rakouské Kremže.

Zahájení výstavy Slovanské epopeje Alfonse Muchy | Foto: Filip Jandourek

S cestou Slovanské epopeje do Asie ale dlouhodobě nesouhlasí Muchův vnuk John, který na Prahu podal žalobu.

„V archivu, a to už bylo také předáno nyní k soudnímu řízení, máme jasnou dokumentaci, z níž je absolutně jasné, že to Alfonz dává přes Prahu národu, že to má být v Praze a nikam to nemá jezdit. A to je ten hlavní bod, proč se to teď rozjelo. Protože, co Praha z toho teď dělá, je takový cestovní cirkus,“ vysvětlil.

Galerie hlavního města Prahy získá za výpůjčku Slovanské epopeje do Asie asi 5,5 milionu korun. Prostředky chce použít na následnou péči o Muchova plátna. Ta se vrátí zpátky do Čech v druhé polovině roku 2018.

Zdeněk Přidal Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme