Astronauti ztratili při práci ve vesmíru kryt nového zařízení. Součástka odplula do volného prostoru

Američtí astronauti Shane Kimbrough a Peggy Whitsonová uskutečnili druhou ze série tří pracovních směn mimo Mezinárodní vesmírnou stanici (ISS). Výstup trval přes sedm hodin a jeho hlavním úkolem bylo pokračovat v přípravě instalace druhého z nových spojovacích uzlů, které umožní přistávat na orbitálním komplexu budoucí generaci komerčních vesmírných lodí. Práce se ale neobešla bez komplikací, astronauti ztratili část krytu, který unikl do volného prostoru.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Astronauti montují nové kotviště na Mezinárodní vesmírnou stanici

Astronauti montují nové kotviště na Mezinárodní vesmírnou stanici | Zdroj: ČTK

Whitsonová, pro kterou to byl už osmý výstup, se podle americké vesmírné agentury NASA stala rekordmankou v počtu pobytů ženy v otevřeném kosmickém prostoru. Překonala předchozí rekord své americké kolegyně astronautky Suni Williamsové. Naposledy Whitsonová pracovala na vnější straně ISS 6. ledna rovněž s Kimbroughem.

Whitsonová s Kimbroughem dokončila upevnění a kabelové propojení spojovacího adaptéru PMA-3 na novém místě na modulu Harmony. Tam byl minulou neděli automaticky přepraven pomocí robotického ramena Canadarm2.

Pokusy ve vesmíru z pohodlí domova? Žádná sci-fi, mikrodružice pomáhají i s výrobou kávové pěny

Číst článek

Astronautům během práce unikl rozměrný kryt, který sloužil jako ochrana před nárazy a jako tepelný štít. Místo ztraceného zařízení, které podle NASA nepředstavuje pro ISS žádné nebezpečí, použila dvojice náhradní dočasný kryt. Astronauti čas od času ve volném prostoru předměty ztrácejí, většinou jsou to ale malé součástky či nářadí.

Adaptér PMA-3 je nutný k instalaci zmiňovaného budoucího druhého dokovacího uzlu, který umožní kotvení na ISS novým pilotovaným lodím Dragon a Starliner společností SpaceX a Boeing. Ty by měly začít dopravovat příští členy posádek orbitálního komplexu už v příštím roce. Zatím to zajišťují jen ruské lodě Sojuz.

Nový spojovací uzel, Mezinárodní dokovací adaptér-3, by měla na ISS dopravit při své příští zásobovací cestě nákladní loď Dragon společnosti SpaceX.

Astronauti montují nové kotviště na Mezinárodní vesmírnou stanici | Foto: ČTK

Astronauti montují nové kotviště na Mezinárodní vesmírnou stanici | Foto: ČTK

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme