Vědci se na geneticky upravených myších snaží poznat funkce jednotlivých genů

Tisíce geneticky upravených myší zkoumají vědci z pražského Ústavu molekulární genetiky. Snaží se u nich popsat funkce jednotlivých genů. Výsledky testování by mohly pomoci při léčbě rakoviny a dalších nemocí.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Laboratorní myš, ilustrační foto

Laboratorní myš, ilustrační foto | Foto: licence Creative Commons Attribution 3.0 Unported, Rick Eh

Malé myši mohou být brzy velkou nadějí pro těžce nemocné pacienty s rakovinou tlustého střeva nebo trpícími kardiovaskulárními chorobami. Badatelé z pražského ústavu se u zvířecích modelů snaží rozluštit některé funkce genů, které ovlivňují průběhy nemocí.

„Můžeme se na ty modely dívat jako na pacienta, který obejde všechny sekce nemocnice, a na konci máte perfektní diagnózu, co ten gen vlastně dělá s různými fyziologickými systémy,“ uvedl vedoucí výzkumu Radislav Sedláček.

Sedláček upozornil, že právě myši jsou pro podobný výzkum velmi vhodné. Myš a člověk jsou si totiž geneticky velmi podobní.

„V rámci genetické konstituce je to 99 procent, to znamená, že jenom několik málo set genů je odlišných,“ řekl.

Ústav molekulární genetiky je s více než třiceti tisíci zvířaty největším chovným zařízením v Česku. Tento výzkumný program Funkční genomiky je součástí budoucího vědeckého centra Biocev, které se má do dvou let otevřít ve Vestci u Prahy.

Petra Benešová, Vojtěch Kouřímský Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme