Špatně spíte? Navštivte spánkovou laboratoř. Jedna z nejmodernějších bude v Benešově

Stres, nedostatek odpočinku i vážnější zdravotní problémy se můžou projevovat tím, že špatně spíme. Pokud to trvá dlouho, je podle lékařů lepší než brát prášky na usnutí návštěva spánkové laboratoře. V Benešově začínají budovat úplně novou. Vybavenou těmi nejmodernějšími přístroji.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

spánek, postel

spánek, postel | Foto: Fotobanka Pixabay

„Teď zahajujeme výběrové řízení na spánkovou laboratoř. Počítáme, že bude jedna z nejmodernějších v České republice. Je to velmi žádaná péče,“ říká ředitel benešovské nemocnice Oldřich Vytiska.

Podle Vytisky by mohla být hotová už do konce roku nebo začátkem toho příštího. Bude ve třech místnostech a umožní tak najednou vyšetření tří pacientů, dokonce i dětí. Nemocnice zatím měla místo jenom pro jednoho pacienta.

Nová laboratoř nabídne mnohem modernější přístroje, které mají v Česku zatím jenom fakultní nemocnice. Během spánku bude pacienty monitorovat i kamera a jeden z přístrojů bude snímat činnost mozku.

Oproti původnímu vybavení nové přístroje dokážou odhalit i více příčin poruch spánku. Podobně vybavená laboratoř ve Středočeském kraji ještě není.

Přijde na kloub i chrápání

Za chronickou nespavost můžeme považovat potíže se spánkem, trvající déle než tři týdny. Může za tím být třeba onemocnění srdce, porucha štítné žlázy, někdy třeba i léky, které užíváme.

Často se lidé už předem stresují, že určitě neusnou a tak si nespavost přivolají. Problémy se spánkem přiznávají spíš ženy než muži a zvyšují se s věkem.

Poruchy spánku souvisí i s chrápáním, a pokud se odhalí, co se s tělem ve spánku děje, může se odstranit i příčina chrápání.

Pavla Hájková, Filip Titlbach Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme