Mise na Mars pohledem slovenské astrobioložky: 'Jídlo chutná pořád stejně, vypadá jako granule pro psa'

Málo vzduchu, jídlo v granulích nebo prášku, nedostatek vody a hlavně společnosti. To jsou podmínky, které zřejmě čekají ty, co se vydají na Mars. V americkém Utahu proto dlouhodobě testují, jak takové prostředí zvládnout. Do čela jedné z misí se postavila slovenská astrobioložka.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Experiment pojmenovaný HI-SEAS simuloval kamennou, nehostinnou krajinu Marsu na úpatí sopky na Havaji

Experiment pojmenovaný HI-SEAS simuloval kamennou, nehostinnou krajinu Marsu na úpatí sopky na Havaji | Foto: NASA GOV, public domain

Podnikatel Elon Musk chce začít kolonizovat Mars v roce 2022. Proto probíhají v poušti v americkém Utahu výcvikové mise, které mají najít způsob, jak dlouhou cestu zvládnout. Slovenská astrobioložka Michaela Musilová se účastnila už dvou simulovaných cest na Mars. Jedné dokonce velela.

Musilová se domnívá, že technika cestu na Mars brzy zvládne. Není si ale jistá, jestli na ni budou připraveni fyzicky i psychicky lidé.

Přehrát

00:00 / 00:00

Slovenská astrobioložka pomáhá s přípravou cesty na Mars. Více si poslechněte v reportáži Pavlíny Nečáskové.

„Psychika je strašně důležitá. Podle mě je psychika nejdůležitějším faktorem, který nám brání, abychom mohli poslat lidi na Mars. Připravit posádku, aby přibližně dva roky byla oddělena od Země s vědomím toho, že jí ani v blízké budoucnosti nikdo nemůže přijít na pomoc. To je vážně něco, co se nedá žádným způsobem testovat,“ myslí si Musilová.

Slovenská astrobioložka velela tři týdny čtyřčlenné výzkumné posádce. Cílem jejího týmu bylo najít způsob, jak se vesmírným podmínkám co nejvíc přizpůsobit. Každý z vědců denně pracoval na svém výzkumu a navíc musel čelit nasimulovaným i reálným komplikacím.

„Nejlepší na tom je, že my do teď nevíme, které z komplikací byly skutečné a které ne. Hned první den, kdy začala mise, přestal fungovat záchod. Bylo nám jasné, že to náhoda není. Byli jsme tak několik dní bez funkční toalety. Museli jsme improvizovat,“ popsala Musilová.

S pěstováním stravy během cesty pomohli slovenští i čeští studenti

Musilová se zaměřovala také na to, jak v náročných podmínkách vypěstovat stravu. Astronautské pokrmy sice hlad zastaví, chuťově ale zrovna nevynikají.

NASA vybrala vítěze 'velké toaletní výzvy'. Vyřešil vyměšovací problém astronautů ve vesmíru

Číst článek

„Každý den jsme jedli takové vysušené astronautské jídlo a to bylo buď ve formě prášku, nebo granulí, které vypadaly jako granule pro psa. A všechno to chutná stejně. Když se pak přidá voda, aby se jídlo navlhčilo, tak z toho vznikne kaše, která opět vypadá a chutná stejně. Takže jediné, co nám stravu osvěžilo, bylo přidat nějaké čerstvé bylinky ze skleníku. Nebo jsme tam měli i nějaké jiné koření v zásobě,“ vysvětlila Musilová.

Ještě před začátkem mise vyhlásila Slovenská vesmírná agentura soutěž o pěstování bylinek v marťanských podmínkách. Uspěli v ní slovenští studenti. Díky nim si mohla do vesmírné stravy přidat posádka také špenát. Na výzkumu pěstování rostlin se podíleli i studenti z Mendelovy a Masarykovy univerzity v Brně.

Pavlína Nečásková Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme