Čeští vědci uspěli v prestižní irské soutěži

Brněnští informatikové získali stříbrnou medaili ve vědecké soutěži HUMIES. Zdeněk Vašíček a Lukáš Sekanina využili evolučního modelu pro oblast konstrukce elektronických obvodů. Naučili tak počítač navrhovat složité číslicové obvody na menší plochu, než by dokázal živý konstruktér.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Výzkum (ilustr. foto)

Výzkum (ilustr. foto) | Foto: Stockbyte

Soutěž, ve které účastníci učí moderní přístroje řešit složité otázky evolučním způsobem, se konala v rámci odborné konference GECCO. Jedné z nejvýznamnějších světových akcí v oblasti genetických algoritmů a genetického programování se zúčastnilo na 600 vědců z celého světa.

Přehrát

00:00 / 00:00

Profesor Lukáš Sekanina komentuje účast brněnských vědců na mezinárodní soutěži

Při použití takzvaných evolučních algoritmů, inspirovaných vývojem druhů v přírodě, dokážou počítače mnohdy navrhnout lepší řešení než člověk.

"Počítač generuje, mutuje, kříží a selektuje kandidátní řešení s cílem co nejlépe splnit zadání. Někdy můžeme přímo hovořit o automatizovaném vytváření patentovatelných vynálezů," uvedla mluvčí Vysokého učení technického v Brně Jitka Vanýsková.

Vítěze soutěže vybírá porota složená z mezinárodně uznávaných expertů na základě toho, do jaké míry předkládané řešení představuje vylepšení oproti stávajícímu stavu poznání.

Přínos v ekonomické rovině

Profesor Sekanina se problematikou zabývá již téměř deset let. Podobné evoluční postupy pro návrh obvodů, které představili brněnští vědci, ovšem nejsou úplnou novinkou. Na počátku 90. let ale byly použitelné jen pro jednoduché obvody.

Praktický přínos nového řešení spočívá především v ekonomické rovině. Laicky řečeno lze díky němu vměstnat na menší plochu více obvodů a součástek. Vzhledem k tomu, že se čipy vyrábí v milionových sériích, úspora může být značná. Zároveň se sníží příkon.

Přestože se čeští vědci snaží automatizováním řešení složitých problémů vlastně nahradit člověka strojem, nějaké vzpoury umělé inteligence se podle profesora Sekaniny obávat nemusíme.

„Jedná se spíše o hrubou výpočetní sílu a ne o inteligenci umělých mozků, které by se mohly vzbouřit,“ vysvětlil.

Letošním vítězem soutěže Humies se stal tým z Ben Gurionovy univerzity v Izraeli s evolučním řešením jedné z karetních her. Pro český tým se ovšem nejednalo o první úspěch v soutěži. Stříbrnou medaili obdrželi vědci z Brna již v roce 2008.

Zdeněk Strnad, Kristina Winklerová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme