Čeští studenti excelovali na Mezinárodní chemické olympiádě

Čtyři gymnazisté uspěli v konkurenci téměř tří set studentů ze sedmdesáti zemí světa na Mezinárodní chemické olympiádě v turecké Ankaře. Ze soutěže si přivezli dvě zlaté medaile a jedno druhé a třetí místo.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Chemie (ilustr. obr.)

Chemie (ilustr. obr.) | Foto: Přírodovědecká fakulta Univerzity J. E. Purkyně

František Petrouš, student třetího ročníku českobudějovického gymnázia se umístil nejlépe. Nejen že získal první místo, ale také zvláštní ocenění za praktickou část chemických pokusů, kterou zvládl bezchybně. Ve finále si vybojoval téměř 91 procent bodů ze sta.

„Zlatá medaile je ocenění, které letos získalo třiatřicet studentů, tedy těch nejlepších od prvního do třiatřicátého místa. Druhé ocenění je za nejlepší praktickou úlohu, za nejlepší řešení praktické úlohy, které získává, pokud není shodný počet bodů, jeden člověk,“ vysvětluje systém rozdělování medailí František Petrouš.

Přehrát

00:00 / 00:00

Dvě zlaté medaile přivezli čeští studenti z mezinárodní chemické olympiády v Ankaře.mp3

Turecké zlato je pro něj už druhým úspěchem. Vloni totiž vybojoval první místo v japonském Tokiu.

„Náročné to určitě je, myslím, že poslední dva ročníky byly o něco lehčí. Například před čtyřmi lety, kdy byla olympiáda v Rusku, první člověk získal jen 60 procent bodů,“ dodává.

Náročnost popisuje i student Petr Louša, který obsadil druhé místo: „Hračka to určitě nebyla, ale já jsem v podstatě spokojen, mám stříbrnou, to jsem vůbec nečekal. Příprava byla dlouhá a řekl bych, že i poměrně obtížnější než samotná soutěž.“

Pro Anetu Pospíšilovou, absolventku mikulovského gymnázia, byla soutěž příjemným zpestřením při studiu. Přivezla si bronzovou medaili a už teď uvažuje o dalším pokračování ve vědecké dráze na vysoké škole:

Arcibiskupské gymnázium v Praze - práce v chemické laboratoři | Foto: Arcibiskupské gymnázium v Praze

„Já jsem tam jela v podstatě na dovolenou, kluci to brali hodně vážně. Pokračovat v chemii určitě budu, teď se hlásím na VŠCHT a příští rok nastoupím. Do zahraničí se určitě chci podívat, ale až za pár roků po bakaláři.“

Dostat se na mezinárodní soutěž v chemii není podle jednoho z vedoucích české výpravy Petra Holzhausera z Vysoké školy chemicko technologické vůbec jednoduché. Mezi nejtěžší soupeře patří například středoškoláci z Číny a Ruska.

Výběrová kola

„Na konci ledna je národní kolo, nejvyšší kolo soutěže pro starší studenty. Z tohoto národního kola bereme šestnáct studentů, které zveme do prvního soustředění, které je teoretické a pořádá ho VŠCHT. Na základě prvního soustředění a národního kola vybíráme nejlepších osm studentů, kteří jsou posláni do dalšího soustředění, které je praktické. Na základě výsledků těchto tří akcí se potom vybírá čtyřčlenný tým, který jede na mezinárodní soutěž,“ mluví o průběhu výběrových kol Petr Holzhauser.

Medailisté jsou prakticky automaticky bráni na libovolnou vysokou školu technického, případně chemického směru. Kromě toho se jim otevírá cesta třeba i na prestižní univerzity, jako je Cambridge nebo Oxford.

Čeští středoškoláci zabodovali také ve fyzice. Z Mezinárodní fyzikální olympiády v thajském Bangkoku si nedávno přivezli tři stříbrné a dvě bronzové medaile.

Petra Benešová, Anna Maňourová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme