Američtí vědci vymysleli přístroj, který by mohl čerpat energii ze srdce

Lidem s kardiostimulátory se život možná usnadní. Američtí vědci z Univerzity státu Michigan vymysleli zařízení, které by mohlo čerpat energii z tlukoucího srdce, do něhož by bylo zabudováno, a udržovat tak v chodu kardiostimulátor. Informuje o tom BBC.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Kardiostimulátor

Kardiostimulátor | Foto: licence Creative Commons Attribution 3.0 Unported, Steven Fruitsmaak

Lidé s kardiostimulátory musejí po několika letech podstoupit operaci kvůli výměně baterií. To by se v budoucnu mohlo změnit. Zařízení je ale podle odborníků nutné ještě otestovat.

„V srdíčku skutečně nějaká elektřina je a to, že by se energie mohla využívat, je ohromná myšlenka, protože by to rozhodně usnadnilo život nemocných s kardiostimulátory,“ říká přednosta kardiocentra IKEM Jan Pirk.

Přehrát

00:00 / 00:00

O zařízení, které by mohlo čerpat energii ze srdce, mluví přednosta kardiocentra IKEM Jan Pirk

Připomíná také, že dnešní kardiostimulátory jsou úplně něco jiného, než byly ty, když sám začínal s medicínou. Tehdy se musely měnit každé dva roky, dnes kardiostimulátor vydrží určitě déle než sedm let.

Výměna baterií však není obtížná. Dělá se místním znecitlivěním a už to není práce chirurgů, ale kardiologů. Mnohem svízelnější ale může být, když se do systému kardiostimulátoru a elektrod dostane infekce, která se složitými operacemi musí odstraňovat.

Tomu by se však předešlo, když by se zavedený přístroj nemusel vyndávat. „Vedlo by to ke snížení infekčních komplikací,“ říká.

Pacienti si však budou muset na nový přístroj počkat. Každý výzkum má totiž svá pravidla. K laboratorním zkouškám následují zkoušky na zvířatech, a potom následně první fáze klinických zkoušek. Na základě klinické zkoušky je pak zavedena nová léčebná metoda.

„Pro firmy je to velmi náročný proces, aby dostaly certifikát,“ dodává Pirk.

Kardiostimulátory se začínaly používat v šedesátých letech. První kardiostimulátor, který byl konstruován ve Švédsku, byl velký asi jako lednička. Postupně se to stále zmenšovalo a zmenšovalo, až dnes jsou menší než krabička od sirek.

„Nejde o to, jak jsou malinké, ale co umějí. Dříve vydávaly jeden stabilní rytmus tomu srdci a nic jiného se s tím nedalo dělat,“ popisuje Pirk.

Dnes nemáme pouze kardiostimulátory, ale také takzvané kardioverter-defibrilátory. Ty umějí srdíčko nejen stimulovat, ale také v případě závažné arytmie mu dají elektrický výboj. „Srovnají to zase na normální, čili je to něco úplně jiného, než to bývalo dříve,“ dodává.

Martina Mašková, Prokop Havel Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme