Český tenisový rok byl rokem Petry Kvitové

Tolik významných úspěchů v jednom jediném a přitom ve světě hodně sledovaném sportovním odvětví se tady ještě od rozdělení Československa v ročním bilancování nesešlo. Rok 2011 byl zlatým obdobím českého tenisu. A bezesporu také rokem Petry Kvitové.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Petra Kvitová

Petra Kvitová | Zdroj: Reuters

Ke svému životnímu skoku se Petra Kvitová stylově odrazila u klokanů.

Když za nimi loni touto dobou vyrážela, našla své jméno až ve čtvrté desítce světového žebříčku. Už tehdy ale mohly soupeřky pozorovat na české tenistce výrazné změny.

„Má v sobě velký potenciál. Hraje trochu nestandardně, ale má skvělé podání. Hodně se zlepšila v práci nohou, loni se nepohybovala tak dobře jako teď. Divila jsem se, co všechno teď vybere,“ říkala třeba Ruska Anna Čakvetadzeová.

Přehrát

00:00 / 00:00

Rok Petry Kvitové shrnul Jaroslav Plašil

Spolupráce s kondičním koučem Jozefem Ivankem dlouho bolela, ale Petře Kvitové najednou výrazně zrychlovala pohyb.

„Ta dřina k tomu prostě patří. Pak k tomu doběhnete a je všechno zase v pohodě,“ hodnotila sama Petra.

Rychlejší a také nápadně štíhlejší Petra Kvitová vyhrála hned svůj první turnaj sezony v Brisbane. Na grandslamovém Australian Open na to navázala postupem do čtvrtfinále.

Vyhoupla se do první dvacítky žebříčku, ale absolutní špičku ještě podle svých slov neměla na dohled.

„Je to hrozně těžká cesta a ještě hrozně, hrozně úsilí,“ říkala tenkrát.

Vítězství ve Wimbledonu

Jenže česká kometa použila zkratku. Vůbec poprvé ve své kariéře dokázala zazářit i bezprostředně po náročném fedcupovém utkání, vyhrála halový turnaj v Paříži, a přestože ji přibrzdily zdravotní problémy, TOP 10 už měla na dosah.

V Turecku se připravila na antukovou sezonu a vůbec poprvé poznala, že může i na tomto dříve neoblíbeném povrchu uspět.

„Už začala být trošičku pěkná a červená,“ smála se Petra Kvitová na začátku května v Praze, kam přijela po svém senzačním titulu z velkého turnaje v Madridu.

Triumfální gesto vítězky Wimbledonu 2011 | Foto: ČTK/AP

Poprvé jako tenistka elitní desítky, a rázem jako jedna z favoritek Roland Garros.

Už v Paříži měla Petra Kvitová tenisové zbraně na to poprvé vyhrát grandslamový titul, a myslel si to i bývalý kouč české hráčky Matěj Lipták:

„Podařilo se jí vyhrát v Madridu, což si myslím je známka toho, že je schopná vyhrávat velké turnaje.“

Ale povedlo se jí to až o pár týdnů později ve Wimbledonu, tak jako Martině Navrátilové levou rukou a v jednadvaceti letech.

„Po tom proměněném mečbolu jsem byla furt taková: jo, nebo ne? Nebo co? Cítím se furt stejně, ale jsem samozřejmě strašně šťastná,“ smála se nesměle bezprostředně po výhře ve Wimbledonu.

Fed Cup i Turnaj mistryň

Životní úspěch Petře Kvitové dlouho nedocházel. Možná až s tím, jak přibývaly mimosportovní povinnosti.

Česká tenistka se učila být celebritou, byť se ve středu zájmu na jiném místě než na kurtu dlouho nijak komfortně necítila.

Petra Kvitová děkuje divákům za podporu ve vítězném semifinále Turnaje mistryň | Foto: Reuters

„Ona je celebrita, ale hluboko vevnitř,“ povzbuzovala Petru Kvitovou Anna Motlíková, specialistka na módu, která české tenistce vybírala šaty na závěr sezony. A dodejme, že nabídla jen samé vítězné.

Hned svou první účast na Turnaji mistryň proměnila Petra Kvitová ve velký triumf. Navíc díky atraktivní útočné hře si v tureckém Istanbulu získávala nové tenisové fanoušky.

„Není žádná namistrovaná hvězda, ale hraje třeba někdy jako mistr,“ vysekl poklonu své svěřenkyni herní kouč David Kotyza.

Berdych a spol.

Petra Kvitová si roli mistra vypůjčila ještě i pro tým. A hned další víkend, pro změnu v Moskvě, výrazně pomohla českým tenistkám k vítězství nad domácími Ruskami ve finále Fed Cupu.

„Já jsem už od malička měla ráda ty zápasy, kdy se hraje za Českou republiku. Strašně ráda reprezentuji.“

Petra Kvitová zakončila rok jako světová dvojka, ovšem zdaleka s největším počtem významných trofejí, což zohlednili také odborníci ve světě i u nás.

Je tak hráčkou roku 2011 WTA i ITF a doma také Sportovcem roku. To se naposledy z českých tenistů povedlo Janu Kodešovi, vítězi ankety před 38 lety.

Český tenis zažil jeden z nejvydařenějších roků české i československé historie. I díky Tomáši Berdychovi, který se jako druhý Čech po Ivanu Lendlovi dokázal probojovat do semifinále Turnaje mistrů, úspěšným deblistkám a grandslamovým vítězkám z Wimbledonu či Paříže Květě Peschkeové, Andree Hlaváčkové a Lucii Hradecké.

A také juniorům. Jiří Veselý připomeňme vyhrál Mistrovství Austrálie.

ZPĚT NA ROK VE SPORTU 2011

Jaroslav Plašil Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme