Superstíhačka F-35 zůstala v anglickém Farnborough skutečně ’neviditelná‘

Americký víceúčelový letoun F-35 B je stíhačkou takzvané 5. generace a nejen jeho výrobce ho považuje za nejmodernější na světě. Stroj vybavený neviditelnou technologií ’stealth‘ měl být třešničkou na dortu prestižní přehlídky v anglickém Farnborough. Jenže, zůstal skutečně neviditelný… Respektive na stojánce obdivují fanoušci jen jeho repliku.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Replika stíhačky F-35 na ploše ve Farnborough

Replika stíhačky F-35 na ploše ve Farnborough | Foto: Jiří Hošek

„Když létáme s modelem B a testujeme vznášení před kolmým přistáním, je to tak snadné, že si skoro můžete dát ruce za hlavu. To není jako v generaci našich dědečků a tatínků, kteří si lámali hlavu nad tím, jak udržet Harrier třemi různými pákami stabilně ve vzduchu.“

„Tady stačí stisknout jediné tlačítko a stroj se ve vzduchu ani nepohne, dokud mu vystačí palivo,“ říká mi ve Farnborough hlavní testovací pilot projektu F-35 Alan Norman.

Bavíme se spolu o skvělých československých pilotech, kteří létali za druhé světové války v Británii i coby testovací piloti, což byl tehdy krajně riskantní byznys.

Přehrát

00:00 / 00:00

Zpravodaj ČRo Jiří Hošek zastihl ve Farnborough testovacího šéfpilota F-35 Alana Normana

„Já měl po celou svou kariéru štěstí. Začal jsem coby stíhací pilot u US Air Force na F-4 a F-16. Potom jsem F-16 testoval a stal se testovacím pilotem v projektu F-22."

"Teď jsem posledního tři a půl roku testovacím šéfpilotem F-35,“ povídá mi s patřičnou pýchou Alan a vynáší letadlo schopné odstartovat na velmi krátkou vzdálenost a vertikálně přistát úplně do nebes.

I jeho mrzí, ba přímo štve, že se vychvalovaný letoun ve Farnborough s největší pravděpodobností neobjeví. Po požáru motoru u jednoho ze strojů koncem června totiž Pentagon všem F-35 zakázal další lety, dokud se příčina nevyšetří.

„Načasování incidentu je z hlediska mezinárodní premiéry F-35 samozřejmě nešťastné. Musíme si ale uvědomit, že letadlo je pořád ve fázi vývoje. Testování je teprve na 60 procentech.“

„Potíže se daly očekávat, jen je smůla, že k nim došlo právě teď,“ svěřil se generálporučík Christopher Bogdan, který na program F-35 dohlíží pro americké letectvo.

Celosvětově nejdražší a nejkomplexnější zbrojní projekt v hodnotě asi 400 miliard dolarů tak na letecké přehlídce nedaleko Londýna oslňuje pouze na papíře a prostřednictvím repliky zaparkované na ploše.

Jiří Hošek Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme