Route 66 může být první solární silnicí v USA. Panely vyzkouší na odpočívadle v Missouri

Ministerstvo dopravy amerického státu Missouri oznámilo, že otestuje takzvanou solární silnici. Jako první veřejnou komunikaci ve Spojených státech pokryjí panely, které budou schopny generovat elektřinu, odpočívadlo podél slavné Route 66.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Slavná silnice - Route 66

Slavná silnice - Route 66 | Foto: Creative Commons, Fabio Pozzato

Podle Toma Blaira, který vede iniciativu Road to Tomorrow, tedy silnice do budoucnosti, chtějí solární panely položit do konce letošního roku. „Missouri a jeho ministerstvo dopravy se tak připraví na 21. století,“ řekl serveru Cleantechnica.com.

Pokud by se ukázalo, že je model realistický, solární panely by se podle něj mohly rozšířit ze slavné Route 66 po silnicích i v dalších státech. Dodal, že v takovém případě by silnice začaly platit samy za sebe.

„Tohle místo jsme vybrali i kvůli jeho historii,“ citoval KY3.com slova Laurela McKeana z missourského ministerstva dopravy. „Je to jedna z hlavních silnic, pro Spojené státy je ikonická. Máme možnost využít historie a vytvořit potenciální budoucnost.“

Panely vyrobila firma Solar Roadways sídlící v americkém státě Idaho. Založili ji Scott a Julie Brusawovi. Jejich projekt upoutal pozornost už v roce 2014. Video, ve kterém představili svůj plán na využití energie ze silnic a parkovišť, se stalo virální.

Po jimi navržených solárních panelech mohou bez poničení jezdit auta. Místo barvy vytváří čáry na silnici zabudovaná LED světýlka. Panely navíc zahříváním samy dokáží předejít tomu, aby se na povrchu držel sníh a led. Díky tomu, že jsou modulární, by oprava poničené silnice měla být velmi snadná a rychlá.

Využít solární panely stejným způsobem plánuje i Francie. Pokrýt by jimi chtěla až téměř 1000 kilometrů silnic. Vyrobit je má firma Colas, píše server Cleantechnica.com

Zároveň ale upozorňuje, že nápad nemusí být úplně realistický. Podle něj by kapacitu panelů mohly snižovat poškození spojené s užíváním. Voda mrznoucí mezi jednotlivými částmi by navíc mohla poškodit spojení.

ČRo Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme