Připojení k internetu má už více než 70 procent českých domácností

Přístup k internetu má už většina českých domácností – přes 70 procent z nich. Podle nejnovějších dat statistického úřadu je navíc každý druhý uživatel na sociálních sítích. Obecně pak platí, že online jsou nejčastěji muži, mladší generace a lidé s vyšším vzděláním.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

kabel

kabel | Foto: stock exchange

Počtem uživatelů internetu se tak Česko přiblížilo průměru Evropské unie. Podle analytika IT a vydavatele internetové časopisu 067.cz Petra Koubského je to dobrá zpráva.

„Oproti tomu, jak to bylo dřív, je to pokrok. A zdá se, že ještě kousek postoupit můžeme. Evropa se z hlediska digitálních technologií dělí na ty, kteří jsou nad nějakou středovou čárou, a ty, kteří jsou pod ní. A České republice by to nad ní rozhodně slušelo víc. Zdá se, že je k tomu na dobré cestě,“ uvažuje.

Přehrát

00:00 / 00:00

Počtem uživatelů internetu se Česko přibližuje průměru Evropské unie

Čísla rostou neustále, nejvíc pak počty uživatelů sociálních sítí. Zatímco před pěti lety na nich byl přihlášen jen každý dvacátý, dnes už je to každý druhý, kdo má přístup na internet.

„Nicméně z hlediska Evropské unie je to stále poměrně zanedbatelné procento, protože jsme až na nějakém 24. místě z hlediska využívání sociálních sítí,“ dodává Romana Malečková z Českého statistického úřadu.

V roce 1989 měly počítač dvě domácnosti ze sta. Dnes je obtížné ho nemít

Číst článek

Petr Koubský ale upozorňuje, že statistiky mohou být zkreslené, protože průzkumů se podle zákona nesmějí účastnit děti a mladiství.

„To jsou ti nejpilnější uživatelé sociálních sítí, to je velká část populace facebooku. Kdyby se tato věková skupina připočetla, čísla by rázem vypadala jinak,“ myslí si.

První je Dánsko

V Evropské unii je v počtu uživatelů na prvním místě Dánsko, kde je na internetu téměř každý. Podle Koubského za to může rozdílná kultura i historie skandinávských zemí.

Přehrát

00:00 / 00:00

Stále více českých domácností má připojení k internetu. Výhody přiblížil internetový publicista Daniel Dočekal

„Je to dáno souběhem různých faktorů. Tím, že to jsou bohaté společnosti, tím, že to jsou společnosti, kde velmi silně funguje sociální stát, tím, že to jsou rozlehlé země s malou hustotou obyvatelstva,“ vysvětluje.

Online je tam i většina seniorů, což v Česku neplatí. „Oni k internetu přišli v poměrně pozdním věku, tudíž mají strach, tudíž se do toho nevrhají a nepoužívají internet. Kdežto ve Skandinávii, kde se internet rozjel o 10 – 15 let dříve než u nás, s ním lidé přišli do kontaktu daleko dříve, tudíž právě i ve vyšších věkových skupinách je podíl uživatelů internetu daleko vyšší,“ upozorňuje Malečková.

Statistiky také ukázaly, že se Češi věnují takzvanému surfování hodinu až pět hodin týdně. Mladí ve věku 16 až 24 let tráví na internetu každý týden většinou víc než deset hodin.

Zuzana Petráňová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme