Nová galerie v Českém rozhlase odkrývá historii rádia v Česku

V budově Českého rozhlasu na Vinohradské 12 se v pondělí otevřela zcela nová rozhlasová galerie. Připomíná více než 91letou historii rádia v Česku.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nová galerie Českého rozhlasu

Nová galerie Českého rozhlasu | Foto: Khalil Baalbaki, Martin Tryscuk | Zdroj: Český rozhlas

„Vítejte, jsem rád, že jste zde, a teď nás čeká snad už jenom to přestřižení,“ přivítal návštěvníky v nové galerii generální ředitel Českého rozhlasu Peter Duhan a přestřihl pásku.

Ostatně právě stříhání pásků je věc, která rozhlas provázela po desítky let. Jak ale připomíná autorka výstavy historické techniky Zuzana Foglarová, pásky nebyly v rozhlase od jeho počátků.

„Věci ze záznamu se v rozhlase odvysílaly až v roce 1927. Ta první léta, od roku 1923 do roku 1927, se všechno vysílalo živě. A potom to začalo, různé voskové destičky a úplně nejdelší byla éra klasických magnetofonových pásků,“ říká Foglarová.

A pásků je v rozhlase opravdu dlouhá řada. „Je to strašně zajímavé, stříhalo se fyzicky, pásek se opravdu nůžkami přestříhl. Návštěvníkům ukazujeme, jaký je to rozdíl střihat v počítači, kde si můžete každý střih několikrát zkusit, nebo střihnout a vědět, že se to nepovedlo, pak už se to nedá spravit,“ doplňuje Foglarová.

Nová galerie Českého rozhlasu | Foto: Khalil Baalbaki Martin Tryscuk

Techniku často zachránili zaměstnanci

Techniku, která je v galerii k vidění, zachránili často sami zaměstnanci. Když se přecházelo na novější vybavení, staré zařízení si schovali a teď ho mohli věnovat novému muzeu.

„Když jsem rozhlásila, že hledám jakoukoli vzpomínku na jakoukoli rozhlasovou éru, tak celá spousta lidí přišla s krabicí a říkali: ‚Jak byla ta velká rekonstrukce, tak já jsem zachránil světýlko, já jsem zachránil tohle, já si schoval tohle‘. A všichni mi to přinesli,“ dodává Foglarová.

Rozhlasovou galerii si můžou zájemci prohlédnout každý čtvrtek od 14 do 18 hodin.

Nad vitrínami se starými magnetofony si na své začátky v rozhlase a televizi zavzpomínala i moderátorka Martina Kociánová.

„Pamatuji se ještě i v televizi, jak jsme lepili pásy lepkami, když se stříhalo. A tady je to samozřejmě přesně totéž. Pamatuji si, když jsem jako asistent běhala s nagrou a chytala zvuky a pak jsem je míchala a dolaďovala. Takže trošku mě to usvědčuje z toho, že jsem vlastně pamětník,“ směje se Kociánová.

Rozhlasovou galerii si můžou zájemci prohlédnout každý čtvrtek od dvou do šesti hodin odpoledne. Otevřené bude také pro všechny návštěvníky exkurzí a dnů otevřených dveří a jeho prostory budou sloužit i pro veřejné poslechy rozhlasových her.

Nová galerie Českého rozhlasu | Foto: Khalil Baalbaki Martin Tryscuk

Martin Karlík Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme