Národní technické muzeum zdvojnásobilo díky novým expozicím svou oblibu

Když dnes ráno nasedala Jindra Vaňková se svým vnukem Pavlem na vlak na brněnském hlavním nádraží, ještě netušila, že se stane přesně tří stou tisící návštěvníci Národního technického muzea v Praze. Přesně tolik lidí přišlo obdivovat jeho sbírky od února minulého roku, kdy se zrekonstruované a doplněné expozice po dlouhé pauze zaskvěly před zraky veřejnosti. Tím ale pro muzeum práce nekončí, připravují se nové sbírky.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Národní technické muzeum otevírá. V úterý 16. února 2011 přivítá první návštěvníky v pěti unikátních expozicích. Největším lákadlem muzea je již tradičně dopravní hala.

Národní technické muzeum otevírá. V úterý 16. února 2011 přivítá první návštěvníky v pěti unikátních expozicích. Největším lákadlem muzea je již tradičně dopravní hala. | Foto: Filip Jandourek

Generální ředitel Národního technického muzea Karel Ksandr přivítal překvapené jubilejní návštěvníky krátce po 14. hodině a předal jim knihu o historii instituce, které šéfuje, a dalších pět volných vstupenek.

Jubilejní návštěvníci měli ještě jedno privilegium. Dědečky automobily jim v dopravní hale ukázal osobní průvodce.

I rozšířená výstava v dopravní hale může za zdvojnásobení počtu návštěvníků. Ještě před rekonstrukcí jich do muzea chodilo v průměru 152 tisíc ročně.

Přehrát

00:00 / 00:00

Příspěvek Petra Kořínka o nárůstu obliby Národního technického muzea v Odpoledním Radiožurnálu.mp3

Tahákem jsou také nové výstavy polygrafie a architektury, stavitelství a designu. Ubylo ale vlaků, které se stěhují do připravovaného železničního muzea v bývalém lokomotivním depu na Masarykově nádraží.

„Kromě velkých kolejových vozidel tam bezesporu budou exponáty drobnější, například uniformy jak ze státní rakousko-uherské dráhy, tak ČSD, tak Českých drah,“ uvedl Karel Ksandr.

K dalším exponátům budou podle jeho slov patřit například decimálky na vážení balíků. Součástí expozice bude i takzvaná dílna posledního dne, kdy bude vidět, jak se opravovaly lokomotivy a vagony.

Mimo své zdi má Národní technické muzeum dalších sedm expozic. Nejžhavější aktualita se chystá na tento pátek, kdy muzeum připomene 400. výročí úmrtí rakouského císaře Rudolfa II. Mimořádnou ukázkou originálního plánu takzvané Rudolfovy štoly.

Petr Kořínek, Eva Presová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme