WikiLeaks: Saúdská Arábie má méně zásob ropy, než tvrdila

Saúdská Arábie má zřejmě mnohem menší zásoby ropy, než se předpokládalo. A to až o 40 procent. Vyplývá to z amerických diplomatických depeší ze Saudské Arábie z let 2007 až 2009, které zveřejnil server WikiLeaks.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Těžba ropy, ilustrační obrázek

Těžba ropy, ilustrační obrázek | Foto: Comstock Images

Zpráva navíc přichází v době, kdy se cena ropy na Blízkém východě zvýšila na více než 100 dolarů za barel. Jak ale uvedl ve Stalo se dnes analytik společnosti Colosseum Petr Čermák, nedá se očekávat, že by investoři na komoditních trzích přikládali právě WikiLeaks enormní význam.

Přehrát

00:00 / 00:00

Podle informací WikiLeaks má Saúdská Arábie méně zásob ropy, než tvrdila. Zprávu jsme ve Stalo se dnes rozebrali s analytikem společnosti Colosseum Petrem Čermákem.

„Nemyslím si, že by se zrovna tato zpráva stala nějakou hlavní hybnou silou na trhu s ropou, která by nějak výrazně ovlivnila i cenu,“ řekl. Podle něj zpráva není ani žádnou novinkou, protože o rezervách ropy se v případě významných světových producentů spekuluje a pochybuje už několik let.

„A když se podíváme třeba přímo na Saudskou Arábii, ta už minimálně od roku 1989 uvádí stále stejné množství prokázaných rezerv a to i přesto, že těží denně kolem 9 milionů barelů ropy,“ řekl Čermák.

Dochází lehce vytěžitelná ropa

Analytik ale zároveň upozornil, že do budoucna se na vyšší cenu ropy budeme muset připravit, protože dochází takzvaná levná ropa.

„To znamená lehce vytěžitelná ropa. Tu bude čím dál více nahrazovat ropa, která se těží v těžko přístupných lokalitách, je tedy nákladnější ji vytěžit a tím pádem to bude samozřejmě tlačit i na její cenu,“ vysvětlil.

Připomněl, že Saúdská Arábie těží v současné době zhruba kolem 8,6 milionů barelů denně. „Nicméně stále má odstavenou produkční kapacitu, kterou v případě potřeby může spustit a může těžit dalších 3,5 milionů barelů ropy navíc. Takže je schopná těžit víc jak 12 milionů barelů,“ přiblížil.

Katarína Brezovská, David Šťáhlavský Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme