V Indii objevili jedno z největších nalezišť uranu na světě

V Indii objevili obří naleziště uranu. Jde pravděpodobně o jedno z největších ložisek na světě. Podle nejnovějších odhadů by se v dolech Tumalapalli ve státě Andra Pradéš mělo nacházet asi 150 tisíc tun uranu. Nejde ale o žádné nové naleziště. V této lokalitě už uranový důl existuje, jen se po posledním výzkumu ztrojnásobila jeho kapacita.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Indie prosinec 2008

Indie prosinec 2008 | Foto: Khalil Baalbaki | Zdroj: Český rozhlas

Zajímavé je, že se přibližně před rokem objevila takřka stejná zpráva o tomto dolu. Tehdy vědci odborníci po průzkumu lokality ztrojnásobili odhadované zásoby z 15 tisíc na 45 tisíc. Teď po roce dalšího výzkumu tedy opět přišlo další ztrojnásobení.

Přehrát

00:00 / 00:00

Ondřej Bouda ze zahraniční redakce mluví o nalezišti uranu v Indii v Odpoledním Radiožurnálu.mp3

Přestože jde o naleziště opravdu obřích rozměrů, jaderný průmysl to neovlivní takřka vůbec. Indie tímto sice zdvojnásobí své zásoby uranu, ale stále bude mít jen tři procenta z celosvětového objemu. Na prvním místě je v tomto žebříčku Austrálie, která má přes milion a půl tun, tedy 31o procento. Roční spotřeba uranu se na celém světě pohybuje kolem 70 tisíc tun uranu.

Toto naleziště ani nijak zvlášť významně nepomůže ani Indii, která dnes z jádra získává asi tři procenta elektřiny, ale v příštích 30 letech chce postavit 30 reaktorů a zvýšit podíl jádra v energetickém mixu na čtvrtinu. Takže bude chybět stále ještě mnoho uranu, a proto Indie nadále jedná s Kazachstánem, Ruskem či Francií o navýšení dodávek této suroviny.

Zpráva nicméně poukazuje především na to, jak málo vlastně víme o zásobách strategických surovin. Neplatí to paušálně pro všechny, ale konkrétně pro uran ano. Zatím se odhaduje, že zásoby vystačí přibližně na 80 let.

Ale jak je vidět, pokud se bude více investovat do geologického průzkumu, můžeme stále objevovat další bohatá, komerčně využitelná ložiska. A to je pro jaderný průmysl, který momentálně žije ve stínu fukušimské katastrofy, první dobrá zpráva po dlouhé době.

Hanka Shánělová, Ondřej Bouda, Eva Presová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme