Skupina zemí G20 bude hlavním koordinátorem ekonomiky

Skupina zemí G20 nahradí v budoucnu menší skupinu nejvyspělejších zemí G8. V americkém Pittsburghu se na tom dohodly hlavy států a šéfové vlád na summitu dvacítky zemí, které společné představují 90 procent světové ekonomické produkce.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Summit G20 v Pittsburghu. Americký prezident Barack Obama s čínským prezidentem Chu Ťin-tchaem

Summit G20 v Pittsburghu. Americký prezident Barack Obama s čínským prezidentem Chu Ťin-tchaem | Foto: AFP

G20 má převzít roli koordinátora světové ekonomiky, což dá větší váhu hlasům zemí, jako je Indie nebo Čína, které se velmi rychle rozvíjejí. Země G20 se mají také zavázat k podpoře hospodářství dalšími stimulačními opatřeními.

Přehrát

00:00 / 00:00

Zpravodaj ČRo Vít Pohanka o závěrech summitu skupiny G20 v Pittsburgu

Skupina největších ekonomik světa G20 se dohodla také na snížení odměn pro bankéře. Země G20 se takovým opatřením budou snažit zmenšit prostor pro riskantní chování finančníků, které vedlo k finanční a ekonomické krizi. Problém je v tom, že v USA existuje silná opozice proti takovým zásahům do řízení soukromých institucí. Uvidí se, co z těchto závěrů se skutečně naplní.

Včera se v ulicích Pittsburghu demonstrovalo, policie používala slzný plyn a gumové projektily. Zadrženo bylo asi 20 lidí. Demonstrace pokračují i dnes.

Země G20 chtějí bojovat proti protekcionismu společně
"K místu konání summitu právě míří dosud největší protestní skupina, čítající několik tisíc lidí. Není vyloučeno, že dojde k dalším střetům s policií," hlásí přímo z místa zpravodaj Českého rozhlasu ve Spojených státech Vít Pohanka

Vít Pohanka, David Šťáhlavský Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme