Země G20 chtějí bojovat proti protekcionismu společně

Země skupiny G20 budou společně bojovat proti hospodářskému protekcionismu. Vyplývá to z předběžného textu společného komuniké, který má k dispozici agentura Reuters.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Dmitrij Medveděv a Barack Obama

Dmitrij Medveděv a Barack Obama | Zdroj: ČTK

Skupina zemí G20 bude chtít v budoucnu hrát hlavní roli jako koordinátor světové ekonomiky namísto menší skupiny G8. To dá větší váhu hlasu zemí jako je Čína a Indie.

Podle analytika České spořitelny Petra Zahradníka se Čína tímto krokem oprávněně stává klíčovým hráčem na světové scéně: "Je to logická reflexe nejenom reality, ale i procesu, který jsme zaznamenali za posledních zhruba 10 let. Již předchozí schůzka skupiny G20 na počátku dubna v Londýně ukázala, že faktickým vítězem stávajícího krizového období je právě Čína."

Přehrát

00:00 / 00:00

O jednání zemí G20 v Pittsburghu mluvil v poledních Ozvěnách dne analytik České spořitelny Petr Zahradník.

V rámci Mezinárodního měnového fondu to byla totiž právě Čína, která nabídla zdroje, ze kterých ostatní země postižené krizí čerpaly.

Některé země skupina G8 tímto krokem ale naopak svůj vliv ztrácejí. "Podle mého názoru je to objektivní, protože například Itálie, která sehrává roli jako samostatná země v rámci G8, je v rámci Evropy jedna z mála zemí, které se propadají k průměru až podprůměru. Nevím, proč by tedy měla mít tak výrazné slovo v rámci globální ekonomiky na úkor ostatních perspektivních zemí jako je Čína, Indie nebo Brazílie."

Dvacítka zemí a Evropská unie se v Pittsburghu podle očekávání zaváže, že bude dál pomáhat světové ekonomice finančními injekcemi, dokud se nedostane z recese. Bude také přísněji regulovat finanční trhy, aby zamezila riskantnímu chování bankéřů, které vedlo k finanční krizi.

Změna hlasování pomůže méně rozvinutým zemím

Představitelé se dohodli i na změně způsobu hlasování v Mezinárodním měnovém fondu, která dá větší slovo méně rozvinutým zemím. Dalším výsledkem je domluva na postupném odbourání dotací na fosilní paliva, od čehož si státníci slibují významný příspěvek ke snižování emisí skleníkových plynů.

Stranou summitu se demonstrovalo, jak bývá při podobných akcích zvykem. Někteří aktivisté poškodili několik obchodů a restaurací. Policie zasahovala nejprve odpoledne v centru města slzným plynem, obušky a gumovými projektily.

Tím jim zabránila, aby se dostali ke konferenčnímu centru, kde státníci jednají. Večer pak protesty pokračovaly v areálu pittsburghské univerzity.

Hlavní část jednání je dnes, je proto pravděpodobné, že pokračovat budou i protesty a demonstrace.

Milan Kopp, Vít Pohanka Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme