Ropa se bude možná brzy obchodovat v eurech

Irán se zbaví dolarů a nakoupí eura. Dlouho diskutovaný záměr před několika dny oficiálně posvětil prezident Ahmadínežád. Čtvrtý největší producent ropy na světě tak nejenže bude napříště prodávat černé zlato za evropskou měnu, ale také bude euru dávat přednost při budování státních devizových rezerv. Zároveň Irán apeluje na další členy OPEC a arabské sousedy, aby se i oni začaly zbavovat dolaru, jehož pozice i budoucnost je tak silně nejistá.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Detail dvacetidolarové bankovky

Detail dvacetidolarové bankovky | Foto: Jan Rosenauer

Vyslyší někdo tyto výzvy? A co by to pro peněžní i komoditní trhy znamenalo?

Podle analytičky Asociace pro mezinárodní otázky Ireny Kalhousové je rozhodnutí Íránu kombinací politického tlaku a ekonomické krize.

Přehrát

00:00 / 00:00

Írán se chce zbavit dolarů a nakoupit eura. Co by to znamenalo pro komoditní a devizové trhy? Odpovídá analytik společnosti Colosseum Petr Čermák a analytička AMO Irena Kalhousová

"Dolar je v krizi už delší dobu a arabské země, které mají své rezervy vesměs v dolarech, tím trpí. Ale načasování na nynější dobu souvisí s íránským jaderným programem. V momentu, kdy Američané uvažují kvůli němu o nových sankcích, Irán hledá nové partnery, a tím je EU. Tím, že by začal obchodovat v eurech, nadbíhá evropským zemím," vysvětlila Kalhousová ve vysílání Rádia Česko.

Dodala, že výzev Íránu mohou vyslyšet i takové země, jako je Venezuela či Libye, zatímco arabské země z okolí Perského zálivu jsou na USA bezpečnostně závislé, takže budou s rozhodnutí zbavovat se svých rezerv v dolarech opatrnější. "Ale i tyto země trpí tím, že dolar tolik ztratil na hodnotě a euro je pro ně alternativou," podotkla analytička.

Spojeným státům může hrozit hyperinflace

Podle analytika společnosti Colosseum Petra Čermáka není možnost, že by producenti ropy přešli na obchodování v eurech až takovou utopií, jak by se na první pohled mohlo zdát.

"Producenti ropy už dva roky mluví o tom, že chtějí diverzifikovat své rezervy. Ale spouštěcím mechanismem byla až celosvětová krize a to, že Američané začali ve velkém tisknout peníze, což vyvolává obavy o dolar. Až nyní se předchází od hrozeb k reálným krokům. Ty jsou sice zatím velmi pozvolné, ale to se může změnit, protože kdo zůstane poslední, ten dopadne nejhůře. Hodnota jeho rezerv v dolarech by se totiž prudce snížila," vysvětlil Čermák v rozhovoru pro Rádio Česko.

Pokud by se dolarů začaly zbavovat i takové země, jako Rusko, Čína či Japonsko, bylo by to pro americkou měnu podle Čermáka hodně nebezpečné.

"Kdyby se dolaru začaly zbavovat země jako Írán, Rusko či Čína, tak bychom se v USA stali svědky opravdu velké inflace, možná i hyperinflace," prohlásil Čermák s tím, že komoditní trhy by naopak přechod na euro příliš neovlivnil.

Podle Kalhousové jsou ale dvě největší ropné burzy v New Yorku a v Londýně a obchodují v dolarech, takže přechod na euro nepůjde moc rychle.

"Ale jistá politická zbraň to je, navíc arabský svět má užší ekonomické vazby s Evropou, Čínou a Japonskem než s USA. Pokud Čína a Japonsko začnou zvyšovat své devizové rezervy v eurech, bude to mít i politický dopad. Ale USA jsou zatím nejsilnější vojenská a politická velmoc v té oblasti a určitě je to na určitou dobu podpoří i ekonomicky. Je otázka, na jak dlouho," uzavřela Kalhousová.

Roman Chlupatý, Alena Adámková Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme