Nový rok jako první přivítali v Tichomoří a na Novém Zélandě

Oslavy Nového roku na planetě díky časovému posunu začaly včera v 11 hodin SEČ. Rok 2014 přivítali jako první obyvatelé tichomořských států Kiribati a Samoa. O hodinu později slavili jeho příchod na Novém Zélandu a ve 14 hodin SEČ také v Austrálii. Mezi posledními se do oslav zapojí Havaj.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Novoroční ohňostroj v Kuala Lumpur

Novoroční ohňostroj v Kuala Lumpur | Zdroj: Reuters

Nový rok jako první přivítali včera obyvatelé Samoy i Vánočního ostrova známého pod názvem Kirismas, který je součástí ostrovního státu Kiribati. Ač je to rozlohou jedna z nejmenších zemí na světě, slaví nový rok hned třikrát, protože se v Tichomoří rozkládá přes tři časová pásma.

V Austrálii už tradičně nebe nad Sydney rozzářil velkolepý ohňostroj. U mostu Harbour Bridge přímo v přístavu u budovy opery ho sledovalo 1,6 milionu lidí.

Přehrát

00:00 / 00:00

Novoroční ohňostroj v Sydney popsala ve vysílání Radiožurnálu novinářka žijící v Austrálii Ika Detrich

Postupně začali slavit i Rusové. V Rusku je 9 časových pásem, takže tam lidé slaví příchod roku 2014 celkem devětkrát. Jako první obyvatelé největšího státu světa oslavili Nový rok Andrej Vasilijevič Andrejčuk a dva jeho podřízení, kteří slouží na majáku Ruská kočka na Čukotce v Beringově moři.

Jako poslední se dočkali Rusové v Kaliningradské oblasti, mezi Polskem a Pobaltskými republikami. Většina Rusů slaví Silvestra o půlnoci místního času, ale také podle centrálního, tedy moskevského času. To probíhají na Rudém náměstí velké slavnosti, koncerty, ohňostroje.

Letošní oslavy v Rusku však byly poněkud ve stínu nedávných teroristických útoků ve Vogogradu. Přímo v jihoruském městě drží od pondělka smutek za oběti.

Novoroční ohňostroj v Yangonu v Barmě | Foto: Reuters | Zdroj: Reuters

Mezi posledními oslaví příchod Nového roku dnes v 11 hodin dopoledne Havaj. Na Havaji pobývá například americký prezident Barack Obama s rodinou.

„Prezident už tady slavil vánoční svátky, je tady týden, není zas tak úplně ostře sledován, má trochu soukromí,“ popsala z havajského ostrova O´ahu moderátorka Radiožurnálu Lucie Výborná, která se tam vypravila se surfaři.

Přiblížila, že prezident se byl například potápět v jedné ze zátok u ostrova.

Celkem patnáctkrát oslaví Nový rok při přelétání zeměkoule posádka Mezinárodní vesmírné stanice.

Ohňostroj nad Sydney ohlásil nový rok 2014 | Foto: Reuters | Zdroj: Reuters

Jan Pokorný, David Koubek, Lucie Výborná, bre, kov Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme