Proti Islámskému státu je třeba zasáhnout hned, shodli se politici na konferenci v Paříži

Islámský stát představuje podle účastníků pařížské konference o pomoci Iráku reálnou hrozbu pro celý svět. Zástupci třicítky západních a arabských zemí se shodli, že je nutné proti islamistům bojovat společně. Podle francouzského prezidenta Françoise Hollanda je nutné jednat v Iráku okamžitě. Francie bude stát v čele koalice států připravených k leteckým úderům.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Účastníci pařížské konference jednali o společném postupu proti teroristům z Islámského státu

Účastníci pařížské konference jednali o společném postupu proti teroristům z Islámského státu | Zdroj: Reuters

„Tento terorismus se týká celého světa, nejen Iráku a jeho sousedů, ale celého Blízkého východu, Evropy, Francie – vlastně všech. A není znám případ, že by se teroristé zastavili sami od sebe,“ zdůraznil šéf francouzské diplomacie Laurent Fabius.

Přehrát

00:00 / 00:00

Mezinárodní konferenci o postoji k Islámskému státu sledoval v Paříži zpravodaj Jan Šmíd

„Česká republika je země, která má poměrně značnou a dlouhou tradici vztahu k této oblasti,“ připomněl český ministr zahraničí Lubomír Zaorálek.

„My nejen nabízíme, ale v tuto chvíli je řada věcí v chodu. Už teď ve spolupráci s Kanaďany, kteří nám poskytují letadla, dodáváme 500 tun munice do Kurdistánu. Zároveň velmi těsně spolupracujeme s centrální vládou v Bagdádu.“

Irácký prezident požádal svět o rychlou pomoc v boji proti radikálům

Číst článek

Zaorálek také mluvil o nabídce vojenského výcviku. „Především se budeme snažit cvičit irácké bezpečnostní síly, policii, nabízíme výuku a programy zlepšení úrovně bezpečnostních sil.“

Letecké údery koordinované Francií se zřejmě blíží

Jednou z možností boje proti Islámskému státu je i vojenský zásah. Už dnes ráno podnikla Francie průzkumné lety a dají se očekávat letecké útoky francouzských stíhaček.

Přehrát

00:00 / 00:00

Faktory vedoucí ke zničení Islámského státu rozebral analytik Josef Kraus z Masarykovy univerzity

K zapojení koalice do pozemních akcí se ale předpokládat nedá. Laurent Fabius však také poznamenal, že některé dohodnuté věci z pařížské konference nelze zveřejnit.

„Pokud se bude s útoky otálet, radikálové obsadí další území a stanou se ještě větší hrozbou než dosud,“ prohlásil irácký prezident Masúm v rozhovoru pro francouzská média.

Účastníci konference v Paříži na společném fotu | Foto: Reuters

Od odstřižení od financí po pozemní ofenzivu

„Povstalci z Islámského státu budou muset být zničení sérií několika různých opatření. Přes odstřihnutí od finančních zdrojů po nějaké letecké a pozemní ofenzivy nejen ze strany irácké armády,“ zdůraznil Josef Kraus z Centra pro bezpečnostní a strategická studia Katedry politologie Fakulty sociálních studií Masarykovy univerzity.

Za klíčový faktor pak považuje jednotnost spojenců v postupu proti Islámskému státu a také postoj Turecka, Íránu a vývoj situace v Sýrii.

„Teprve až se Američané rozhodnou, jakým směrem skutečně chtějí dále jít, pak teprve se může hovořit, jestli může dojít na nějakou pozemní ofenzivu, či zda je nutná,“ uvedl Kraus.

Jan Šmíd, mkp Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme