Může rozsudek britského soudu ohrozit brexit? Teď je na tahu Londýn, vzkazuje Brusel

Podle Evropské komise je teď na britské vládě, aby vyhověla úternímu rozhodnutí nejvyššího soudu o zapojení britského parlamentu do spuštění brexitu. K možným důsledkům verdiktu se Brusel zatím nechce vyjadřovat.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Britská premiérka Theresa Mayová a předseda Evropské komise Jean-Claude Juncker.

Britská premiérka Theresa Mayová a předseda Evropské komise Jean-Claude Juncker. | Foto: flickr.com, CC BY-NC-ND 2.0, Number 10, Tom Evans

Rozhodnutí britského nejvyššího soudu je vnitřní věcí Spojeného království a jeho vláda z něj musí vyvodit patřičné důsledky. Tak reagovala Evropská komise na dnešní verdikt soudu, že londýnská vláda musí získat souhlas národního parlamentu se zahájením odchodu země z Evropské unie.

Britská vláda potřebuje k zahájení brexitu souhlas parlamentu, rozhodl nejvyšší soud

Číst článek

Zda rozsudek může ohrozit spuštění brexitu plánované na konec března, odmítla komise komentovat.

Evropská komise jako hlavní vyjednávač za evropskou stranu podle mluvčího Margaritase Schinase čeká, až Británie oficiálně potvrdí svůj záměr z unie vystoupit.

Do jednání bude zapojen i Evropský parlament. Člen jeho pracovní skupiny Luděk Niedermayer z TOP 09 a Starostů si myslí, že verdikt je komplikací hlavně pro britskou vládu. „Otvírá se určitá možnost, že parlament bude chtít vyjednávání stanovit určité mantinely. A to může být docela velký problém,“ soudí český europoslanec.

Filip Nerad Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme