Mimořádné vztahy USA s Británií i Evropskou unií vydrží i přes brexit, míní Obama

Pevné vazby Spojených států s Velkou Británií či Evropskou unií vydrží i přes brexit, míní americký prezident Barack Obama. O odchodu Británie z EU rozhodli britští voliči ve včerejším referendu hlasování. Obama už o výsledku plebiscitu i o tom, jako kroky by měly následovat, mluvil s britským premiérem Davidem Cameronem či německou kancléřkou Angelou Merkelovou.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Americký prezident Barack Obama

Americký prezident Barack Obama | Zdroj: Reuters

Včerejší rozhodnutí britských voličů podle Obamy přináší změny a výzvy. „Co se však nezmění, jsou mimořádné vztahy mezi dvěma národy,“ poznamenal americký prezident na adresu Britů.

Obama je po rozhovoru s Cameronem přesvědčen, že Británie má zájem na „spořádaném odchodu z EU“.

Přehrát

00:00 / 00:00

Pohled USA na výsledek hlasování o brexitu přiblížila tamní zpravodajka ČRo Lenka Kabrhelová

Oba politici se prý shodli na tom, že jejich ekonomičtí a finanční experti zůstanou v kontaktu a budou věnovat pozornost tomu, aby se změny negativně neprojevily na ekonomickém růstu či finanční stabilitě.

Kromě Camerona hovořil prezident USA také s německou kancléřkou Angelou Merkelovou. „Shodli jsme se, že spojenectví USA a Evropské unie bude pokračovat,“ řekl Obama, který pak konkrétně mluvil o „úzké spolupráci v příštích týdnech a měsících“.

Podobně jako Obama mluví i další vrcholní představitelé USA. Říkají, že respektují rozhodnutí britských voličů a že Británie a USA budou dál partnery v zahraniční, ekonomické i bezpečnostní oblasti, kam lze zařadit i spolupráci v rámci Severoatlantické aliance.

Z výsledku referenda však nadšení být nemohou. Obama před hlasováním otevřeně podporoval setrvání Británie v EU a i viceprezident Joe Biden, který je nyní na návštěvě Irska, připustil, že americká vláda by raději viděla vítezství tábora „remain“.

Výroky politiků o brexitu: Není čas na hysterii, míní Tusk, Klaus měl úžasný den

Číst článek

Na stejné straně je i demokratická kandidátka na prezidentku USA Hilary Clintonová. To její hlavní republikánský rival Donald Trump je opačného názoru

„Stalo se to, co se mělo stát. Podle mě to Británii posílí, Britové budou mít znovu vládu plně ve svých rukou,“ řekl Trump.

Trochu paradoxně to pronesl během návštěvy Skotska – kde byl na slavnostním otevření golfového hřiště – většina Skotů totiž hlasovala pro setrvání v EU.

Více Berlína?

Podle zpravodajky Českého rozhlasu Lenky Kabrhelové si Velká Británie a USA budou i po brexitu kulturně, historicky i společensky blízké, přesto se jejich vztahy trochu promění.

„Pro Washington byl Londýn jakýmsi prostředníkem v Evropě a s tou případnou erozí britského vlivu v Evropě tenhle rozměr padne. Američtí představitelé dopředu velice jasně naznačovali, že Washington by se od Londýna mohl přimknout raději i k jiným zemím, partnerům. Hodně se tu mluvilo o Berlínu,“ uvedla Kabrhelová.

Hlasování Britů však Američany zajímá i z jiného důvodu. Část lidé v souvislosti s ním přemýšlí o tom, že by obavy z imigrace a tendence k menší mezinárodní spolupráci mohly převládnout i v USA. „To je všechno i součástí té předvolební kampaně tady,“ poznamenala Kabrhelová.

Z takových postojů by těžil Donald Trump, o čemž mluvil konkurent Hilary Clintonové z demokratického tábora Bernie Sanders. Ten řekl, že pro porážku Trumpa udělá, co bude v jeho silách. A ačkoli se oficiálně boje o Bílý dům nevzdal, uvedl, že ve volbách bude hlasovat pro Clintonovou.

Brexit - výsledky hlasování v regionech | Foto: Český rozhlas

Lenka Kabrhelová, ČRo Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme