Maroko zadrželo radikála napojeného na Islámský stát. Byl ve spojení s buňkou ve Francii

Marocké úřady zadržely podezřelého radikála. Obvinily ho, že fungoval jako prostředník mezi veliteli takzvaného Islámského státu a buňkou, kterou Francouzi rozprášili v listopadu. Informovala o tom agentura Reuters s odvoláním na marocké ministerstvo vnitra.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Mluvčí Islámského státu abú Muhammad Adnání

Mluvčí Islámského státu abú Muhammad Adnání | Zdroj: Reuters

Francie nedávno oznámila, že se jí podařilo zmařit pokus o útok, který se měl odehrát 1. prosince v oblasti Paříže. Policie původně zatkla čtveřici Francouzů a tři Maročany, dva z nich ale později propustila. Čtyři Francouze ve věku 35 až 37 let a šestačtyřicetiletého Maročana následně justice obvinila mimo jiné z účasti v teroristické skupině s cílem připravit zločin.

"Kvůli své misi se (podezřelý) setkal na turecko-syrské hranici s posly Islámského státu a dostal instrukce, ... které měl předat skupině, jež byla zadržena na francouzské půdě," uvedlo marocké ministerstvo ve svém prohlášení. Podezřelý měl údajně v plánu odcestovat do Francie přes Německo a použít přitom padělaný cestovní pas.

Francouzská policie odvrátila připravovaný teroristický útok. O víkendu zatkla sedm lidí

Číst článek

Bližší podrobnosti o podezřelém ministerstvo nesdělilo, podle nejmenovaného bezpečnostního zdroje šlo ale o Maročana, který žil ve Španělsku. "Když viděl, že skupina byla ve Francii zadržena, přijel z Turecka do Maroka a byl zadržen po přistání letadla na letišti," řekl tento zdroj agentuře Reuters.

Marocká vláda se domnívá, že v řadách islamistů bojuje v Iráku a Sýrii okolo 1500 Maročanů. Asi 200 jich bylo uvězněno po návratu a 500 jich v bojích zahynulo.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme