Le Penová si v Libanonu odmítla zahalit hlavu. Nesešla se kvůli tomu s velkým muftím

Francouzská prezidentská kandidátka Marine Le Penová v úterý během návštěvy Libanonu zrušila schůzku s tamním velkým muftím – islámským sunnitským duchovním. Stalo se tak poté, co si šéfka Národní fronty odmítla zahalit kvůli setkání hlavu, informovala agentura Reuters.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Marine Le Penová, šéfka Národní fronty a prezidentská kandidátka.

Marine Le Penová, šéfka Národní fronty a prezidentská kandidátka. | Zdroj: Reuters

Francouzská politička setkání odmítla poté, co na schůzku dnes ráno dorazila a měla si dát na hlavu závoj nabídnutý tamními úředníky, což odmítla. Tiskové oddělení úřadu velkého muftího tvrdí, že tým Le Penové o protokolárním požadavku šátku s předstihem informovalo.

To však Le Penová zpochybnila. "Nejvyšší sunnitská autorita světa mě k tomu nezavázala. Není k tomu žádný důvod, ale nevadí. Můžete velkému muftímu vzkázat, že ho chovám v úctě, ale nezahalím se," sdělila Le Penová v Bejrútu libanonským reportérům.

Bankami zavržená Le Penová vezme zavděk miliony od otce. Radost z toho nemá

Číst článek

Marine Le Penová přijela do Libanonu jako kandidátka na post prezidenta Francie. Oficiální návštěvy zahraničních zemí mají posílit její politické renomé v nadcházejícím volebním boji, píše Reuters. Předsedkyně Národní fronty je v zemi od neděle.

Průzkumy veřejného mínění přisuzují Le Penové velké šance v prvním kole voleb, které se bude konat 23. dubna. Odhadují však, že v rozhodujícím druhém kole utrpí šéfka populistické Národní fronty porážku s mainstreamovým kandidátem. Favoritem se nyní jeví nezávislý centrista Emmanuel Macron, bývalý ministr hospodářství v socialistické vládě Manuela Vallse.

V pondělí se Le Penová setkala mimo jiné s libanonským prezidentem Michelem Aúnem, s nímž podle televize Al-Arabíja hovořila asi třicet minut. Tématem jednání byla i uprchlická krize v souvislosti s válkou v Sýrii, odkud kvůli bojům do Libanonu utekl více než milion lidí. Šéfka strany, která zastává kritický postoj vůči migrantům v Evropě, vyzvala v neděli mezinárodní společenství ke zvýšení humanitární pomoci pro uprchlíky v Libanonu, aby běženci zůstali tam a neodcházeli do Evropy.

Merkelová odmítla

Schůzka Le Penové s libanonským prezidentem je podle televize Al-Arabíja její první schůzkou s hlavou zahraničního státu od té doby, co v roce 2011 nastoupila do čela krajně pravicové Národní fronty (NF). Například spolková kancléřka Angela Merkelová, jejíž vstřícnou politiku vůči migrantům Le Penová kritizuje, se s ní setkat odmítla, uvedla Al-Arabíja.

Muž drží šátek odmítnutý Le Penovou v Bejrútu. | Foto: Reuters

ČTK, mls Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme