Kuba se loučí s Fidelem Castrem. V Santiagu vítají smuteční karavanu tisíce lidí

V Santiagu de Cuba pohřbí kubánského vůdce Fidela Castra. Kromě Kubánců a návštěvníků z celého světa budou na večerním smutečním shromáždění na Náměstí Revoluce přítomni také státníci z celého světa. Pohřeb začně hodinu po půlnoci našeho času.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Urna s popelem Fidela Castra

Urna s popelem Fidela Castra | Zdroj: Reuters

Na jednom z náměstí v Santiagu, kudy projede konvoj, se scházejí už od rána místní obyvatelé i návštěvníci z Kuby a ze světa.

„Jsem Fidel“, opakuje davové heslo Isabela Álvarezová, učitelka ze Santiaga. Právě získala jednu kubánskou vlaječku a Castrův portrét, které tu rozdávají. Tvrdí, že bez Fidela by neměli školství ani zdravotnictví.

Takzvaná Karavana Svobody veze dřevěnou urnu se zpopelněnými ostatky Fidela Castra zakrytou kubánskou vlajkou a ve skleněné vitríně.

Urna s popelem Fidela Castra míří do Santiaga. V neděli ji uloží na tamním hřbitově

Číst článek

Konvoj projel 13 provinciemi a urazil na 500 kilometrů. Večer v 7 hodin místního času (hodinu po půlnoci našeho času) zahájí pohřební shromáždění Fidelův bratr a současný prezident Raúl Castro.

Kromě desítek tisíc lidí tu budou i zahraniční delegace, hlavy států přijedou hlavně z Latinské Ameriky nebo z Afriky.

Fidel Castro zemřel minulý týden, 25. listopadu, ve věku devadesáti let. Pohřben bude na santiagském hřbitově Svaté Ifigenie, kde leží i řada slavných Kubánců, včetně národního hrdiny Josého Martího.

David Koubek Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme