Kouřit na balkoně a z okna v noci nesmíte, rozhodl rakouský Nejvyšší soud

Vadí vám kouř, který vám do bytu proniká od sousedů? Pak jste na tom podobně jako univerzitní profesor z Vídně, jehož obtěžoval soused se zálibou v doutnících. Proto dotyčného zažaloval. Případ se nakonec dostal až k rakouskému Nejvyššímu soudu, který nyní rozhodl v profesorův prospěch. Kauza se může stát precedentem, píše server The Local, který o případu ve čtvrtek informoval.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Doutník (ilustrační).

Doutník (ilustrační). | Foto: Fotobanka Profimedia

Příběh žaloby se začal psát v jedné z budov historického centra Vídně v ulici Rockhgasse. Univerzitní profesor, který obývá byt v 7. podlaží, vznesl stížnost na souseda, jenž o patro níž s oblibou holdoval doutníkům, obvykle mezi půlnocí a druhou ranní. V létě si zapaloval na balkóně, v zimě se sice stahoval do tepla bytu, kouřil však poblíž otevřeného okna.

To, že mu aromatický kouř plní ložnici a ruší spánek, nesl profesor s nelibostí. Domluva nepomáhala, a proto se obrátil na soud. Argumentoval mimo jiné tím, že předchozího nájemníka jeho bytu sousedovy doutníky také netěšily a nakonec se dokonce musel odstěhovat, protože jeho děti trpěly dýchacími potížemi.

Klasické cigarety na ústupu. Tabákové společnosti už připravují jejich náhradu

Číst článek

Případ nejprve rozhodl obvodní soud ve Vídni, který nařídil, že muž ze 6. patra může v bytě kouřit jen se zavřenými okny a na balkoně vůbec. S tím se kuřák odmítl smířit a odvolal se, načež soud verdikt zmírnil a vyhlásil, že na balkoně nebo s otevřeným oknem nesmí kouřit mezi 22.00 a 6.00. Tentokrát se zase odvolal dotčený profesor a kauza skončila u Nejvyššího soudu.

Ten stěžovateli vyšel vstříc komplikovaným časovým harmonogramem. Rozhodl, že doutníky na balkón a k otevřenému oknu nesmí: celoročně mezi 22.00 a 6.00, a dále v létě v době „jídla odpočinku“ – v časech 8.00-10.00, 12.00-15.00 a 18.00-20.00, uzavírá The Local.

Obtěžující kouř od sousedů v Česku

Podobné spory ale řeší i majitelé bytů v Česku, nedávno se s ním setkali například v panelovém domě Jihlavě. „Lidé stěžovali, že jim padají nedopalky na balkony. Řešili jsme to tím způsobem, že jsme dali na nástěnku plakát, že pokud se to bude opakovat, tak budou podniknuty další kroky,“ popsal člen tamější domovní správy Zdeněk Šebek.

Přehrát

00:00 / 00:00

Jak řešit obtěžující kouř od sousedů v Česku? O problému mluvil výkonný ředitel Družstevního marketingového sdružení ČR Ivan Přikryl

A jak mohou lidé v Česku takové spory řešit? „Když takovýto případ řešíme s našimi družstvy, tak v první řadě doporučujeme komunikovat, tedy vytknout sousedovi, co mi vadí,“ popisuje výkonný ředitel Družstevního marketingového sdružení České republiky Ivan Přikryl, který zastupujete dvanáct velkých bytových družstev v Praze, Liberci a Strakonicích.

„Když se nic neděje, tak můžete jít na obec a řeší se to jako přestupek. Komise zváží všechny okolnosti a může vydat nějaký výrok. Exekutivně vymoženo to může být jen v případě, pokud to dojde k soudu. Problém je ale v tom, že občané k soudu vzhledem třeba k poplatkům nechodí,“ vysvětluje Přikryl.

mls Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme