Vzpoura trpaslíka? NE!

V jednom případě ze sta by podle bývalého reprezentačního stopera Miroslava Kadlece mohli fotbalisté Slovinska ztratit body v San Marinu.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Miroslav Kadlec

Miroslav Kadlec | Foto: fotbal.cz

Nemožné ihned, zázraky na počkání. Kdyby si tuto větu napsali na svou šatnu fotbalisté San Marina, asi sotva by jim někdo uvěřil. Tým sestavený z velké části z amatérů ještě v kvalifikaci nezískal ani bod, a jen těžko se to teď může v zápase proti Slovincům změnit.

Jenže i takové věci se stávají. Rok 1995 byl jedním z nejúspěšnějších v české fotbalové historii, tým vedený Dušanem Uhrinem porazil v dubnu na Letné Nizozemce 3:1 a mířil za postupem na evropský šampionát do Anglie, jenomže, o necelé dva měsíce později nečekaně zkolaboval na půdě naprostého outsidera z Lucemburska

Přehrát

00:00 / 00:00

Vzpoura trpaslíka? NE!

Prohra s outsiderem

„Já si vzpomínám, že jsme hráli na jednu bránu a z brejku jsme dostali těsně před koncem gól. Pršelo, myslím že tam bylo nějak mokro."vzpomíná na tehdejší senzaci a porážku 0:1 stoper Miroslav Kadlec, který už si ale nějak detailněji tento zápas nepamatuje. Fotbalisté tehdy národu slibovali, že přes nečekaný výpadek na EURO postoupí, a to také splnili.

Porážka v Lucembursku byla nakonec jediná ve zmíněném roce, ale o to více vyčnívala. A je také názorným příkladem toho, že se i velká překvapení ve fotbale občas dějí. Podobných mini zázraků je málo, a většinou mají stejný scénář. „Člověk ví, že hraje na jednu bránu a v podvědomí počítá s tím, že to vyhraje, že je to jasně vyhrané utkání. Čím déle se nedá gól, tím více je nervóznější. Pak z nějaké standardky může inkasovat."říká bývalý reprezentant Miroslav Kadlec.

Blázen kdo by věřil

Sám si ale nemyslí, že by to měl být případ utkání San Marino Slovinsko. A nejen kvůli tomu, že se jedná o úplně poslední zápas ve skupině, Slovinci tudíž vědí o co jim jde, a jakékoli podcenění soupeře z jejich strany tedy nehrozí.

„Samozřejmě, může se stát, že může jeden zápas ze sta takhle dopadne, ale 99 zápasů skončí výhrou Slovinska."připomíná větu filmového docenta Chocholouška, a nemyslí si, že by mělo být právě toto utkání Sanmariňanů tím jediným ze sta, který by neprohráli.  "Zdravý člověk nevěří, protože by byl blázen, kdyby věřil, že."odpovídá stylově Miroslav Kadlec, a podobný názor mají podle něj také současní čeští fotbalisté. Doufat nebo věřit, že jim pomůže trpaslík mohou jen sotva.

„O to bude daleko větší radost a překvapení, když se něco takového stane, ale člověk s tím nepočítá."dodává Kadlec. O celý závěr kvalifikace Vás pochopitelně neošidíme, přímý přenos utkání Česko-Severní Irsko začíná na naši stanici ve středu ve 20:30, a o tom, jestli se zázraky dějí Vás budeme ze San Marina na dálku také informovat.

Jaroslav Plašil, Petr Kadeřábek Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme