Čeští tenisté jsou ve finále Davisova poháru

Semifinále DC: Česká republika- Chorvatsko 3:0 Čtyřhra: Berdych, Štěpánek - Čilič, Zovko 6:1, 6:3 a 6:4

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Davis Cup

Davis Cup | Foto: The Oficial Davis Cup Website

Po pátečních výhrách Radka Štěpánka a Tomáše Berdycha v úvodních dvouhrách poslal nehrající kapitán Jaroslav Navrátil české dou i do čtyřhry. Úvodní set nedal pár Štěpánek, Berdych domácím Čiličovi se Zovkou žádnou šanci a s přehledem zvítězili 6:1.Ve druhém setu sice nabyla cesta za vítězství pro český pár tak snadná jako v první sadě, ale i přesto si se svými soupeři pořadil, tentokrát 6:3.

Třetí set byl nejvyrovnanější bitvou. Až do čtvrté hry si jeho aktéři drželi svůj servis, pak však češi dokázali sebrat soupeřův servis a směle kráčeli k vytouženému vítězství. V deváté hře sice ještě neproměnili dva mečboly při soupeřově servisu, při podání Tomáše Berdycha proměnili v pořadí čtvrtý mečbol, zvítězili 6:4 a posunuli český tým po 29.letech do finále Davisova poháru.

Šťastný Navrátil

" Samozřejmě, že jsem věřil, že Chorvaty porazíme, ale těžko někdo mohl předpokládat takovýhle průběh, že budeme vést po sobotě 3:0 s takhle silným týmem jako je Chorvatsko, tak to jsem nečekal." řekl po utkání Radiožurnálu nehrající kapitán Jaroslav Navrátil.

Přehrát

00:00 / 00:00

Jaroslav Navrátil po postupu do finále

Pro celý tým byl důležitý už první zápas, tedy nervy drásající souboj Radka Štěpánka s Ivem Karlovičem. Klidný nezůstával ani Jaroslav Navrátil.

"Ze začátku když byly tea -breaky, tak to bylo docela příjemné. Radek vedl 2:1 na sety, ale tím průběhem, kdy prohrál čtvrtý set, bylo to 7:7, 8:8, tak samozřejmě jsem věděl, že je to jenom o kondici. Už to není o to jestli bude returnovat, protože když dá člověk 78 es, tak se s tím nedá moc dělat. Radek nakonec ze čtyř mečbolů a s pomocí Karloviče nakonec zápas vyhrál a pro nás získal velice důležitý bod."

Nehrající kapitán byl mile překvapen i z výkonu Tomáše Berdycha. který po přechodu z betonových kurtů předváděl na porečské antuce v prvních dvou setech fantastický tenis. Ve třetí sadě se pomalu začal dostávat do hry Marin Čilič a zápas dospěl do pátého setu. V té chvíli přišel Jaroslav Navrátil s radou pro Tomáše Berdycha.

"V té chvíli jsem říkal Tomášovi, že musí po těch míčích chodit dopředu, aby dřív ukončil ty situace ve volejích. Poslechl a po fantastické páté sadě porazil Čiliče, což je výborný úspěch po tom, co předváděl na amerických turnajích."

Unavení bojovníci

Po prvním dnu tedy vedla Česká republika 2:0, ale oba hráči byli značně unaveni. Naskýtá se tedy otázka, zda nehrající kapitáne neváhal s nasazením Tomáše Berdycha a Radka Štěpánka do sobotní čtyřhry.

"Já jsem určitě naváhal, protože když někdo vyhraje v Davis cupu sedm důležitých čtyřher, tak není důvod. Samozřejmě jsem jich zeptal a oni oba do toho chtěli jít, což pro mě bylo směrodatné."

Oba hráči pak předvedli proti Čiličovi se Zovkem takřka bezchybný výkon a získali pro český tým rohodující třetí bod. V prosincovém finále se z největší pravděpodobností představí na Španělské antuce.

"Oni moc na výběr nemají. Jsou to rodilí antukáři a byl bych moc překvapen kdyby to antuka nebyla." uzavřel Jaroslav Navrátil, který do nedělních dvouher s největší pravděpodobností postaví náhradníky Jana Hájka a Lukáše Dlouhého.

Petr Kadeřábek Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme