Soud rozhodne o vazbě pro další obviněné v Rathově kauze

Tři ústečtí soudci rozhodují o tom, zda do vazby půjde i dalších sedm obviněných v korupční kauze kolem poslance Davida Ratha. Ten má za sebou první noc ve vazební věznici v Litoměřicích. Rath se už vzdal funkce hejtmana a skončil v ČSSD. Poslanecký mandát si i přes apel sociálních demokratů zatím nechal.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Policie odváží Davida Ratha

Policie odváží Davida Ratha | Foto: Filip Jandourek

Bývalý středočeský hejtman se ve věznici ocitl osm hodin poté, co na něj okresní soudce uvalil vazbu. Policisté ho eskortovali obyčejnou služební octávií, nepoužili přitom žádnou zvukovou či světelnou signalizaci. Přímo za branou věznice si ho převzala Vězeňská služba.

Jak dlouho si David Rath ve společnosti čtyř stovek vězňů litoměřické vazební věznice pobude, bude záležet na dalším průběhu vyšetřování. Za korupci mu hrozí až 12leté vězení. Rathův advokát Adam Černý však podal proti obvinění i vazbě stížnost.

Ve vazbě by kromě Ratha mělo skončit i dalších sedm lidí stíhaných v této kauze. Státní zástupkyně Lenka Bradáčová Radiožurnálu řekla, že večer podal žalobce návrh na uvalení vazby ústeckému soudu. Ten o něm rozhodne dnes.

Přehrát

00:00 / 00:00

Předseda ČSSD Bohuslav Sobotka ve Světě o osmé Rádia Česko

Rozhodnutí by mělo padnou někdy během odpoledne. Ústečtí soudci opět přijeli do Prahy, protože je to organizačně jednoduší i levnější než převážet všechny obviněné na sever Čech.

Kromě ředitelky kladenské nemocnice Kateřiny Pancové a exposlance ODS Petra Kotta má jít i o ředitelku stavební firmy FISA Ivanu Salačovou a členku představenstva firmy ML Compet Lucii Novanskou. Tuto společnost si prý Středočeský kraj najal na přípravu tendru na dostavbu mladoboleslavské nemocnice.

Rathova kauza zajímá i slovenský tisk. Chválí ČR za boj proti korupci

Číst článek

Stíhaný je údajně také šéf stavební firmy Konstruktiva Branko Pavel Drážďanský, jehož společnost vyhrála výběrové řízení na rekonstrukci buštěhradského zámku.

Skupina se měla podílet na machinacích s veřejnými zakázkami ve Středočeském kraji. Policie je stíhá pro podezření z podplácení, poškozování finančních zájmů Evropské unie a sjednání výhody při zadávání veřejné zakázky.

O vydání Davida Ratha trestnímu stíhání má příští úterý jednat mandátový a imunitní výbor sněmovny. Jeho předseda a šéf sociální demokracie Bohuslav Sobotka má za to, že by Rath měl být jednání přítomen.

David Rath | Foto: Filip Jandourek

„Já se domnívám, že je potřeba všem poslancům poskytnout stejné zacházení, a jestliže tady je dlouholetá praxe, že všichni poslanci, kteří jsou projednáváni mandátovým a imunitním výborem, mají možnost se toho jednání zúčastnit, tak podle mého názoru by tato praxe měla být zachována i v případě poslance Ratha,“ potvrdil Sobotka ve Světě o osmé.

Trestní stíhání exhejtmana Ratha kvůli přijetí úplatku ve výši sedm milionů korun předseda ČSSD podle svých slov nepovažuje za problém sociální demokracie.

„Je to problém Davida Ratha, který se podle všeho dopustil korupčního jednání, je to jeho vážné morální selhání, naprosto nepřijatelné chování vysokého představitele sociální demokracie, našeho poslance. A myslím si, že je důležité, aby David Rath důsledně odešel z politiky a aby také z politiky odešli všichni, kdo s touto konkrétní kauzou byli spojeni,“ prohlásil Sobotka.

Miroslav Zimmer, Tomáš Pavlíček, mta Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme