Těžce zraněný policista z Krnova je mimo ohrožení života

Těžce zraněný policista, který zasahoval proti lupiči v krnovské směnárně, je už mimo ohrožení života. Dnes v nemocnici mluvil s krajským policejním ředitelem. Ten rozhodl o tom, že všechny čtyři zasahující strážce zákona čeká mimořádné ocenění a služební medaile. Jejich zákrok hodnotí jako profesionální a bezchybný.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Policista obhlíží místo výbuchu v Krnově

Policista obhlíží místo výbuchu v Krnově | Zdroj: ČTK

Policisté podle něj zabránili daleko většímu neštěstí, když lupiče vyzbrojeného granáty při nasazovaní pout zalehli tak, že trhavina vybuchla pod jeho tělem. Pachatel na místě zemřel, šest lidí utrpělo zranění.

Policejní ředitel Tomáš Tuhý dnes navštívil nejvážněji zraněného policistu, který leží na jednotce intenzivní péče traumatologického centra fakultní nemocnice v Ostravě.

„V průběhu dopoledne byl probrán z umělého spánku a podařilo se mi aspoň na malou chvíli s ním hovořit. Zjištění, že náš policista je bezprostředně mimo ohrožení života, jsou pro mě zásadní a jsem z toho nadšený.“

„Když jsem viděl v jeho očích tu hrdost na to, že se mu podařilo zachránit životy dalších lidí, tak si myslím, že práce policie v tomto směru dostává velkého významu,“ podotkl krajský policejní ředitel.

Přehrát

00:00 / 00:00

Vyšetřování případu sleduje redaktorka Andrea Čánová

Mladý policista dopoledne podstoupil první operaci. Jeho výslech, který je nutný pro další vyšetřování, ale zatím není možné uskutečnit. Zřejmě na něj dojde až příští týden.

Lidé přispěchali na pomoc

Lupič, který přepadl směnárnu v Krnově, měl střelnou zbraň a dva granáty. Ohrožoval personál a chtěl peníze. Přepadená začala volat o pomoc. Pachatel vystřelil. Náhodná kolemjdoucí pak lupiči vytrhla nezajištěný granát a odhodila ho. Nyní vychází najevo, že prodavačce z přepadené směnárny přispěchaly na pomoc kolegyně z okolních obchodů. Zneškodnil ho nakonec pětapadesátiletý výpravčí Daniel Petr.

Přehrát

00:00 / 00:00

Andrea Čánová v odpoledních Ozvěnách dne.

Svědci poté zavolali policejní hlídku. Když policisté přikládali pachateli pouta, došlo k explozi výbušného systému, pravděpodobně druhého granátu. Pachatel na místě zemřel.

Jeho totožnost policisté stále neznají. Zajistili ale zbraň, kterou si do směnárny přinesl. Kriminalisté teď prověřují jejího majitele a držitele.

Jisté je, že psychologický profil pachatele vybočuje. V Česku se totiž dosud nestalo, aby při přepadení finančního úřadu lupič použil výbušninu. Kriminalisté musí nyní zjistit, jak se pachatel jmenoval a kde bydlel. V jeho bydlišti pak musí provést domovní prohlídku a prověřit, zda muž neměl doma celý arzenál zbraní.

Andrea Brtníková, Veronika Sedláčková, Marika Táborská, ak Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme