Stávka státních zaměstnanců zasáhne úřady, školy i nemocnice

Až 100 tisíc lidí by se podle odborářů mělo zúčastnit dnešní stávky zaměstnanců státní a veřejné správy. Na demonstrace, které se konají ve 21 městech, přijde podle odborů 40 000 lidí.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Hromadná demonstrace odborářů v Praze

Hromadná demonstrace odborářů v Praze | Foto: Tomáš Adamec

Demonstrovat budou hlavně kvůli škrtům v platech státních zaměstnanců, které mají příští rok snížit schodek státního rozpočtu, ale i způsobu, jakým vláda chce mzdy snížit.

Plánované úspory jsou podle ministra práce Jaromíra Drábka ale nutné.

„Úsporná opatření jsou nezbytně nutná. To si všichni uvědomují. Vidíme, že jsou uskutečňována i v řadě jiných zemí. Nejsme zkrátka v období konjunktury, kdy jsme si mohli dovolit utrácet mnohem více. Je potřeba zlevnit provoz státu a udělat řadu dalších úsporných opatření, která jsou v konkrétních případech bolestivá, ale vláda od nich ustoupit nemůže,“ uvedl Drábek pro Radiožurnál.

Drábek navíc míní, že stávka není řešením a dává přednost dialogu. „Pokud před měsícem odbory raději odešly od jednání a vyhlásily stávku, tak to považuji za neprofesionální krok a myslím si, že by bylo lepší se vrátit k jednacímu stolu a netrápit občany tím, že bez vážného důvodu se jim upírá poskytování služeb, na které mají nárok,“ dodal ministr práce a sociálních věcí.

Podle místopředsedy ČSSD Milana Urbana je nicméně stávka oprávněná, i když může znamenat další finanční ztráty. Vláda podle něho neudělala kroky, které odborům slíbila.

„Je to krajní možnost, ale zdá se, že všechny jiné možnosti byly vyčerpány. Vláda na požadavky odborů nereaguje a tak nezbývá, než považovat argumenty podpořené stávkou za oprávněné,“ řekl Urban pro Radiožurnál.

Podpora napříč odborovými svazy

Podle odborářů bude stávka celodenní a má podporu i ostatních svazů, což potvrzuje i 1. místopředseda ČMKOS Václav Pícl.

„Zaměstnanci nebudou pracovat jednu pracovní směnu. Máme připravená protestní shromáždění ve 21 krajských městech ČR. Začátek těchto shromáždění je ve 12.05 hodin. Pouze ve třech krajských městech na žádost odborových svazů z výrobní sféry byl čas posunutý na 15 hodin,“ upřesnil Pícl a dodal:

„Získáváme podporu i od ostatních odborových svazů jako je Unios, doprava, Vysokoškolský odborový svaz, Odborový svaz vědy a výzkumu, kteří nás přijdou podpořit na avizovaná shromáždění. Odborový svaz hasičů a Nezávislý odborový svaz policie se nemohou zúčastnit stávky, takže přijdou podpořit demonstranty mimo službu.“

Ke stávce se připojí podle předsedkyně Odborového svazu zdravotnictví a sociální péče Dagmar Žitníkové i nemocnice, ve kterých bude stávkovat na 60 tisíc lidí:

„Stávka se plánovala dlouhodobě dopředu, proto se například na středu neobjednávali pacienti na nějaká opakovaná vyšetření nebo kontroly, které snesou odklad. V nemocnicích bude fungovat omezený provoz. Zaměstnanci, kteří mohou stávkovat, tak stávkovat budou a ti, kteří stávkovat nemohou, budou zajišťovat nezbytné služby tak, aby nebyli ohroženi pacienti.“

Stávkovat se bude i v kultuře

Zavřené mohou být knihovny, měnit se může i program v divadlech nebo operách. Zavřená bude Národní knihovna a Státní opera Praha uvede jiné představení.

Do stávky se zapojí 2,5 tisíce škol a to i přesto, že učitelé se snižování platů bát nemusejí. Předseda Českomoravského odborového svazu pracovníků ve školství František Dobšík řekl ve vysílání Radiožurnálu, že pedagogové nesouhlasí s tím, jak se vláda chová k nepedagogickým pracovníkům:

„Snižuje se jim plat a druhá věc je, jak vláda přistoupila k tomu, že všechny ty změny, které souvisí s šetřením, prosadila ve sněmovně a máme obavu, že takovým způsobem může být postupováno i nadále.“

Zemědělci svoji plánovanou blokádu Prahy zrušili, protože se dohodli se zemědělskými podnikateli, že jim v příštím roce zvýší platy.

Naopak proti stávce se vyslovili zástupci podniků a podnikatelů sdružených ve Svazu průmyslu a dopravy České republiky. Podle svazu stávka nepomůže vyřešit problémy státu.

Tomáš Medek, Věra Pfeifferová, Lukáš Vincourek Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme