Radiožurnál získal cenu od Ligy proti rakovině

Asi 47 procent lidí, kteří onemocní rakovinou, se nakonec vyléčí. S tím jak jde výzkum pomalu dál se šance na přežití zvyšuje.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Žluté květy jako symbol Českého dne proti rakovině

Žluté květy jako symbol Českého dne proti rakovině | Foto: Tomáš Adamec

Přispět k tomu může i práce doktora Lukáše Laciny z Dermatovenerologické kliniky první lékařské fakulty Univerzity Karlovy.

Jeho výzkum dnes ocenila Liga proti rakovině Cenou za významnou práci v oboru onkologie. Ocenění za propagaci onkologické prevence dostal na udílení cen i Radiožurnál.

Přehrát

00:00 / 00:00

O ocenění Ligy proti Rakovině mluvil ve Večerním Radiožurnálu Tomáš Medek

Doktor Lacina cenu získal za výzkum nádorů kůže. Zkoumal mikroprostředí, které nádory potřebují ke svému vývoji v lidském těle. Konkrétně, jak tuto ochranu zrušit, aby byla onkologická léčba úspěšnější.

„V podstatě se dá u zvláštních typů nádorů vysledovat, jaké zvláštní ochranné faktory ten nádor potřebuje a dají se zablokovat. To znamená, u spousty pacientů bude možné ušít léčbu na míru.“

Jak dodává předsedkyně Ligy proti rakovině Michaela Fridrichová - výsledek oceněného výzkumu je pro onkologii velmi významný:

„Je to soubor prací. Není to jedna věc a je zakončena patentem. Je to skutečně pro onkologii velmi významné. I když to na první pohled vypadá nezáživně, je to další kamínek do mozaiky poznatků.“

Radiožurnál bodoval dlouhodobou prevencí

Základem pro boj s rakovinou je prevence a osvěta. U nemoci zachycené v počátečním stadiu je šance na vyléčení veliká. A právě za soustavnou propagaci onkologické prevence dostal cenu i Český rozhlas 1 - Radiožurnál.
Ocenění večer převzala v pražském Karolinu ředitelka zpravodajských stanic Hana Hikelová:

Hana Hikelová | Foto: Český rozhlas

„Pro Radiožurnál je to samozřejmě velmi významné ocenění. Je to v podstatě ocenění za dlouhodobou spolupráci konkrétně na projektech Ligy proti rakovině.“

Radiožurnál se například zapojil v květnu do Dne proti rakovině živým vysíláním ze stanu v centru Prahy.

„Na Václavském náměstí byly tisíce lidí a ohlasy chodily průběžně, ale ty okamžité reakce na živé vysílání, na němž se podíleli třeba Lucie Výborná a Jan Pokorný – byl to Květinový den - byly obrovské. A bylo to jedno z nejúspěšnějších letošních vysílání mimo studio,“ uvedla Hana Hikelová.

S novinářskou cenou je přitom spojena i odměna 10 tisíc korun:

„Rozhodli jsme se okamžitě věnovat tuto cenu zpět Lize proti rakovině. A právě tyto peníze věnujeme na přípravu dalšího Květinového dne na Václavském náměstí v Praze. Radiožurnál by se na něm dál podílel,“ poznamenala ředitelka zpravodajských stanic Českého rozhlasu Hana Hikelová.

Milan Kopp, Tomáš Medek Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme