Projekt Zmizelí sousedé vstupuje do druhé dekády

Už deset let mapují čeští školáci osudy lidí, kteří se stali obětí nacistického plánu na likvidaci Židů na území tehdejšího protektorátu, genocidního holocaustu, který si v okupované Evropě vyžádal miliony životů. Projekt z názvem Zmizelí sousedé hodnotí dnešní konference, kterou pořádají Židovské muzeum a sdružení Zapomenutí.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

z projektu Zmizelí sousedé, zmizelé ulice

z projektu Zmizelí sousedé, zmizelé ulice | Foto: Stanislav Soukup

„Na začátku projektu jsme pod záštitou ministerstva školství oslovili všechny školy, tehdy odpovědělo asi sto škol. Nakonec jen 30 skupin dětí splnilo náročné technické i obsahové parametry projektu. Do dneška se do projektu zapojilo již téměř 200 skupin,“ říká koordinátora projektu Marta Vančurová ze sdružení Zapomenutí.

Přehrát

00:00 / 00:00

O projektu Zmizelí sousedé mluvila na Radiožurnálu koordinátora projektu Marta Vančurová ze sdružení Zapomenutí

„Studenty jsme vyzvali k tomu, aby ve svém nejbližším okolí pátrali po památkách po židovské komunitě. Aby se zeptali prarodičů nebo sousedů, zda si nevzpomínají na lidi, kteří zmizeli a zkoumali, proč a kam zmizeli," vysvětluje Vančurová.

Podle ní lidé zpočátku nevzpomínali rádi: „S postupujícím časem si lidé uvědomují, že pokud ono poselství nesdělí oni, tak už nikdo. Projekt je významný právě proto, že zachránil vzpomínky na tisíce lidí.“

Projekt Zmizelí sousedé se nyní mění. Děti začínají oslovovat druhou generaci ‚zmizelých‘, tedy děti těch, kteří přežili, či děti svědků tehdejších událostí.

Jan Piroch, Jan Bumba Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme