Papež oslovil ve Staré Boleslavi 50 tisíc věřících

Padesát tisíc poutníků čekalo ve Staré Boleslavi na papeže Benedikta XVI. Svatý otec tam sloužil mši, tentokrát určenou především mladým lidem.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Bohoslužba papeže Benedikta XVI. na Proboštské louce

Bohoslužba papeže Benedikta XVI. na Proboštské louce | Foto: Tomáš Adamec

Benedikt XVI. ve viditelně dobré náladě přijel na Proboštskou louku už v půl desáté, několikrát projel uličkami mezi diváckými sektory a pozdravil věřící. Přijel s papamobilem až pod pódium a převlékl se do slavnostního roucha.

Věřící skandovali italskou variantu papežova jména "Benedeto". Podle vlajek, kterými mávali bylo vidět, že na bohoslužbu dorazili nejen Češi a Slováci, ale návštěvníci z Německa, Polska, Chorvatska nebo Ukrajiny.

Poutníků přišlo víc než se čekalo, řada z nich se ani nedostala do diváckých sektorů. Někteří postávali za bariérami a sledovali bohoslužbu alespoň na velkoplošných obrazovkách. Mezi desítkami tisíc lidí dominovali mladí lidé.

Přehrát

00:00 / 00:00

V závěru bohoslužby požehnal nejvyšší představitel katolické církve křesťanské mládeži i v češtině

Benedikt XVI. začal svoje kázání česky, pronesl několik vět a potom přešel do italštiny. Jeho řeč měla výrazně svatováclavský tón. Papež mluvil o svatém Václavovi jako o příkladu hodném následování, jako o člověku, který dal přednost životu ve víře před pokušením pozemské moci.

Papež také vyzval mladé lidi, aby správně využili ta léta, ve kterých se rozhodují o své životní dráze. Vyzval je k tomu, aby zodpovědně zakládali rodiny, aby vstupovali do manželství a ty mladé, kteří uvažují o kněžské dráze povzbudil k tomu, aby se tohoto nelehkého úkolu nebáli.

Papež se poklonil ostatkům svatého Václava

Ještě před mší se Benedikt XVI. zastavil na místě umučení patrona české země v bazilice svatého Václava a poklonil se světcovým ostatkům. Ten násilnou smrtí zemřel právě ve Staré Boleslavi zřejmě v roce 935. Svým odkazem si získal obrovské množství příznivců a dodnes je katolíky velmi uctíván.

"Jako pánův poslušný učeník mladý kníže Václav zůstal věrný učení evangelia, které mu vštípila jeho babička mučednice Ludmila. Proto ještě před tím, než se pustil do budování pokojného soužití ve své vlasti a se sousedními zeměmi, postaral se, aby upevnil křesťanskou víru," řekl Benedikt XVI.

Přehrát

00:00 / 00:00

Papež zmínil ve své promluvě svatého Václava

Starou Boleslav a okolí hlídaly stovky vojáků, policistů i pořadatelů. Nad místem papežské návštěvy přelétával vrtulník. Záchranáři museli ošetřit asi 3 desítky drobných zranění. Nejvážnější bylo jedno podezření na infarkt. Péči lékařů si vyžádaly také dva epileptické a jeden astmatický záchvat. Policisté a hasiči nemuseli zasahovat vůbec.

Svatý otec odpoledne v Praze poobědvá s biskupy a pak se rozloučí s Apoštolskou nunciaturou. Před 18. hodinou by měl nejvyšší pontifik katolické církve odletět zpět do Říma.

Igor Maňour, Vojtěch Berger Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme