Ovoce a zelenina prodávaná na mrazu může lidem škodit

Kontroly ovoce, zeleniny a nápojů ve skleněných lahvích zaměstnávají Státní zemědělskou a potravinářskou inspekci. Důvodem jsou mrazy, které mohou potravinám a zákazníkům uškodit.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Farmářské trhy

Farmářské trhy | Foto: Ladislav Bába

Řada lidí kupuje kvůli mrazům ovoce a zeleninu v kamenných obchodech. Přesto se najdou prodejci, kteří potraviny nabízejí mráz nemráz.

Ovoci i zelenině přitom škodí už teploty mírně nad nulou.

„Pokud skladujeme třeba velkoplodé papriky při teplotách nižších než sedm stupňů, tak dojde ke vzniku takových měkkých částí, které vlastně jsou základem hniloby,“ říká Jana Dostálová z Vysoké školy chemickotechnologické v Praze.

Přehrát

00:00 / 00:00

Reportáž Květy Moravcové o namrzlých potravinách v Ranním Radiožurnálu.mp3

Dodala, že mrazem trpí hlavně citróny. Viditelně ale při současných venkovních teplotách trpí i jiné tropické ovoce.

„Pokud skladujeme citróny při teplotách nižších než 14 nebo 12 stupňů, tak dochází k rychlému rozvoji plísní. A takové plody jsou potom v podstatě už nepoživatelné,“ vysvětluje Dostálová.

Kromě ovoce a zeleniny inspekce kontroluje také skleněné lahve s limonádami nebo pivem.

„U nápojů, které jsou balené ve skle, může dojít k tomu, že obal popraská a do obsahu proniknou střepy,“ varuje Michal Spáčil před na krystalkami ledu

Přestože někteří obchodníci ovoce a zeleninu v mrazech běžně prodávají, najdou se i tací, kteří jim dodávat odmítají, třeba Václav Svačina z Ovčárů u Mělníka.

„Nejsem schopen tu zeleninu dovézt v takovém stavu, jak si představuji, aby byla prodejná. Takový mráz nedokážete překonat, aby nedošlo k újmě na té zelenině,“ říká Václav Svačina.

Na dlouhodobé extrémní mrazy už reagují i někteří dodavatelé zeleniny tím, že odmítají vozit zboží venkovním prodejcům.

Květa Moravcová, Eva Presová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme