Nemocnice už nebudou na konci února přijímat neakutní pacienty

Po možném odchodu protestujících lékařů by co nejvíc akutní péče měly zajistit fakultní nemocnice. Po prvním březnu by měly přijímat pacienty bez ohledu na to, kam patří. Po jednání s premiérem Petrem Nečasem a řediteli těchto nemocnic o tom ujistil ministr zdravotnictví Leoš Heger.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Ministr zdravotnictví Leoš Heger po jednání s řediteli fakultních nemocnic

Ministr zdravotnictví Leoš Heger po jednání s řediteli fakultních nemocnic | Zdroj: ČTK

I fakultní nemocnice jsou ale na hranici sil. Všechny už proto nebudou brát poslední únorový týden pacienty na plánované zákroky. Odklad tak čeká například na operace kolen, kyčlí nebo některé plánované kardiochirurgické výkony.

Přehrát

00:00 / 00:00

Ministr zdravotnictví Leoš Heger

Zdravotnická zařízení se na krizi připravují i jinak. Podle ministra Hegera se například budou pacienti stěhovat na jiná oddělení.

„Je to mobilizace lůžkového fondu, je to určité rozvolnění přísně uzavřené struktury oddělení tak, aby se mohli pacienti pokládat na lůžka, která budou volná, bez ohledu na charakteristiku oddělení. Bude to něco jako společný lůžkový fond, který je běžný na v západní Evropě a mobilita personálu uvnitř nemocnice,“ řekl Heger.

Ředitel pražské Vinohradské nemocnice Marek Zeman po jednání Radiožurnálu řekl, že nechce šířit mezi pacienty paniku, každý případ se podle něj bude posuzovat zvlášť.

„Ve všech stavech existují výjimky, kdy třeba bolest je natolik výrazná, že se musí operovat řádově ve dnech,“ uvedl Zeman a dodal, že je zatím předčasné, aby pacienti do nemocnic volali.

Pacientům přijde dopis

Kdo má obavy, může podle Zemana kontaktovat svého ošetřujícího lékaře. Změnu termínu operace oznámí nemocnice pacientům dopisem. Fakultní nemocnice můžou podle něj nahradit výpadek lékařů jen částečně.

Přehrát

00:00 / 00:00

Ředitel Fakultní nemocnice Královské Vinohrady Marek Zeman

„Až na některé výjimky odcházejí lékaři v různé míře a v různých oborech i z fakultních nemocnic. Část péče tedy převezmou, určitě to ale není možné zcela,“ řekl Zeman. Ve Vinohradské nemocnici bude podle něj nejvíce omezena neurologická klinika.

„To je problém celé Prahy, takže na neurologii budeme přijímat jen menší počet pacientů. Například kardiologie pojede beze změn, v určité míře můžeme přijímat i pacienty, kteří k nám normálně nezavítají,“ dodal ředitel Zeman.

Jednání budou pokračovat

Premiér Nečas po jednání řekl, že je vláda ochotna dál s nespokojenými lékaři jednat, nepřipustí ale šikanu těch, kteří zůstali. Ministr Heger dál doufá, že se situace obrátí a že se odchody doktorů podaří zastavit.

Situaci ve zdravotnictví by dnes měl napodruhé řešit premiér Petr Nečas i s hejtmany a ministry vnitra, zdravotnictví a obrany.

Igor Maňour, Lenka Jansová, Veronika Sedláčková Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme