IKEM prý vypsal nevýhodnou zakázku. Nemocnice to odmítá

Vedení pražského Institutu klinické a experimentální medicíny (IKEM), jedné z nejprestižnějších v republice, je vystaveno podezření kvůli údajně velmi nevýhodné zakázce v hodnotě, která podle některých analýz dosahuje dvou miliard korun.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

IKEM

IKEM | Foto: Tomáš Adamec

Jde o smlouvu s firmou Kardio Port, která se po sporném výběrovém řízení stala generálním dodavatelem veškerého zdravotnického materiálu pro transplantace a cévní operace. Firma je přitom jen prostředníkem, její majitelé navíc zůstávají v anonymitě. Ekonomický analytik Jiří Skuhrovec ve svém blogu na Aktuálně.cz dokonce napsal v souvislosti se zakázkou pro IKEM, že jde přímo o tunel.

Přehrát

00:00 / 00:00

Statutární zástupce ředitele IKEM Michael Želízko a ekonomický analytik Jiří Skuhrovec.

"Z IKEM odtéká víc než miliarda a půl a nikdo neví za co přesně. Nevím to já, neví to tisk, neví to ani většina zaměstnanců IKEM. Právě z tohohle důvodu jsem tu zakázku označil za tunel. Peníze končí v černé díře a není jasné, kdo je na druhé straně. Neříkám, že někdo uplácel nebo kradl, ale říkám, že do toho tunelu není vidět,“ vysvětlil Skuhrovec, spolutvůrce projektu zindex.cz, který hodnotí zadavatele veřejných zakázek.

Statutární zástupce ředitele IKEM, primář Oddělení intervenční kardiologie Michael Želízko ale namítá, že zakázka objektivně přinesla institutu úspory. „Smlouva a vyčíslení reálných úspor při nákupu podle nového systému ve srovnání se stejným portfoliem nakupovaným v první kvartále roku 2010 přináší roční úsporu ve výši 41 milionů korun. Po ekonomické stránce je tedy nutno konstatovat, že tato smlouva výhodná je,“ řekl Želízko.

Jiná firma nevyhověla

To, že je kolem zakázky takový rozruch, si Želízko vysvětluje zejména jejím rozsahem. „Nepochybně se jedná o velmi významnou zakázku. Její objem je přes čtyři sta milionů korun ročně a postihuje prakticky celé portfolio materiálu, který naše instituce nakupuje. Je to rozhodně velký objem peněz,“ poznamenal.

Skuhrovec ale vidí problémů u zakázky hned několik. „Anonymní dodavatel by sám o sobě nebyl takovým problémem, kdybychom znali smlouvu, která je s ním uzavřená. Kdyby bylo možné posoudit, jestli je zakázka předražená, nebo že naopak šetří náklady,“ řekl ekonomický analytik.

IKEM | Foto: Tomáš Adamec

IKEM ale podle Želízka firmu pro tuto zakázku vybral po velmi důkladné analýze. „V roce 2008 jsme požádali o audit nákupu zdravotnického materiálu. Analýzu nám udělala renomovaná firma Ernst & Young a konstatovala, že systém nákupu v roce 2008 nebyl v souladu se zákonem. Proto s tím bylo nutno něco dělat,“ vysvětlil Želízko a pokračoval:

„V roce 2009 jsme zveřejnili veřejnou zakázku. Proběhlo dvoukolové výběrové řízení.“ Do finálního kola se podle Želízka dostala už jen jediná nabídka, o to právě od firmy Kardio Port, která měla nabídnout kompletní portfolio.

„Samozřejmě jsme nabídku hodnotili, a to jak ze stránky ekonomické, tak ze stránky kvality nabízených produktů, což je velmi podstatné pro naše výkony. Konstatovali jsme, že po obou těchto stránkách je to nabídka vyhovující,“ zdůraznil statutární zástupce ředitele IKEM.

Skuhrovec to ale vidí trochu jinak: „To je jednoduché, když vypíšete zakázku na dodání zdravotnického materiálu a zároveň softwaru, tak tím dost efektivním způsobem vyloučíte z tendru další možné dodavatele. Tím myslím velké farmaceutické firmy,“ uzavřel.

Alice Kottová, Jan Bumba Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme