Odboráři projdou Prahou, chtějí upozornit na korupci

Nezávislé odbory na dnešek svolaly do Prahy demonstraci proti korupci. Akce bude pokračovat pochodem k Poslanecké sněmovně. Tam předají účastníci protestu poslancům výzvu, aby se zasadili o zřízení komise, která by dohlédla na vyšetřování korupčních kauz, jako jsou například Promopro, Opencard, vojenské zakázky a další.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Předseda Asociace nezávislých odborů Bohumír Dufek

Předseda Asociace nezávislých odborů Bohumír Dufek | Zdroj: ČTK

„Nelíbí, jakým způsobem jsou ty věci zametány pod koberec,“ uvedl předseda Asociace nezávislých odborů Bohumír Dufek a vysvětlil, proč se akce koná 25. listopadu.

„Před dvaadvaceti lety 25. listopadu bylo na Letenské pláni půl milionu lidí. My si neděláme iluze, že by dneska půl milionu lidí přišlo do Prahy. Ale bude to určitě zajímavé, jak se po 22 letech lidé vyjádří k tomu největšímu problému, který sociologické průzkumy uvádějí, a to je korupce,“ doplnil.

Na korupční kauzy podle Dufka odbory poukazují již delší dobu. Naposledy to bylo na demonstraci spojené s červnovou stávkou dopravních odborů, kdy upozorňovaly na kauzy Promopro, Diag Human, IPB, zbrojní zakázky či Opencard. Od té doby se podle odborů objevily další případy, třeba ta týkající se Mostecké uhelné společnosti.

Premiér přirovnal odboráře k lidem, kteří se stali partyzáni ve vyhrané válce

Postup odborářů příliš nechápe premiér Petr Nečas (ODS). Podle něj mají odbory na jakékoliv protesty právo, trojkoaliční vláda ale jasnou protikorupční strategii má a chce ji naplnit. Předseda vlády přirovnal chování odborových předáků k lidem, kteří se pár dnů před koncem druhé světové války přidali k partyzánům.

„Jsme svobodní lidé ve svobodné zemi, máme právo svobodně vyjádřit svůj názor, čili mají ho bezesporu i odborářští předáci. Jenom mi všechny ty teď najednou se rodící antikorupční iniciativy tak trochu připomínají situaci z konce dubna nebo počátku května 1945, kdy už bylo jasné, že válka bude vyhraná, v té chvíli se najednou začali objevovat partyzáni,“ podotkl Nečas.

Demonstrace odpoledne omezí provoz aut a tramvají na trase pochodu. Průvod odborářů by měl vyrazit kolem 13. hodiny z Palackého náměstí, předpokládaný konec by měl být v 16 hodin. Podle pražského magistrátu bude v této době omezena doprava na Rašínově nábřeží v úseku od Palackého náměstí, na Jiráskově mostě, Janáčkově nábřeží, v ulicích Vítězná, Újezd, Karmelitská a na Malostranském náměstí.

Věra Pfeifferová, Martin Hromádka, Simona Bartošová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme