Studenti z Litoměřic mají originální dar ke 102. narozeninám Nicolase Wintona

Neuvěřitelných sto dvou let se dnes dožívá sir Nicolas Winton, bývalý britský makléř, který před druhou světovou válkou zachránil několik stovek českých dětí před jistou smrtí v nacistických táborech. Oslavy jeho narozenin se možná dostanou i do Guinessovy knihy rekordů.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nicholas Winton se premiéry filmu  Nickyho rodina osobně zúčastnil

Nicholas Winton se premiéry filmu Nickyho rodina osobně zúčastnil | Foto: ČTK | Zdroj: ČTK

O zápis se pokusí studenti soukromé střední odborné školy v Litoměřicích. Inspirovalo je číslo 669, což je konečný počet převážně židovských dětí na seznamu Nicolase Wintona, které odjely v roce 1939 vlakem do Velké Británie.

„V Litoměřicích studenti soukromé střední školy KŠPA zorganizovali takovou akci, která se bude sestavovat z ukázky 669 vlastnoručně vyrobených vagónů školáky a studenty z Litoměřicka a okolí z recyklovatelného materiálu. Chtějí to dokonce dát do pohybu, takže to bude pastva pro oči a myslím, že to bude krásné vyznání vůči činu pana Wintona,“ vysvětluje za organizátory Zdeněk Tulis.

Přehrát

00:00 / 00:00

Informace k oslavě 102. narozenin Nicolase Wintona připravila Lucie Husárová

Wintonův příběh je silný, přestože on sám tvrdí, že se to všechno stalo náhodou. Na konci roku 1938 se chystal na lyže, ale jeho známý, s nímž se měl na hory vydat, mu zavolal, že potřebuje jeho pomoc při záchraně lidí, které ohrožuje nacistický režim.

Winton pak založil dětskou sekci Britského výboru pro uprchlíky. Ale všechno organizoval jako soukromá osoba. První vlak odjel z Prahy 14. března 1939, tedy den před obsazením. I po válce se Winton věnoval charitě a zakládal domovy důchodců.

S jeho příběhem se veřejnost seznámila až v 80. letech díky Wintonově manželce, která náhodou přišla na dokumenty dokládající činnost jejího manžela.

U nás se zpracováním jeho osudu zabývá režisér Matěj Mináč. Nicolas Winton několikrát navštívil Českou republiku, naposledy při premiéře Mináčova filmu Nickyho rodina.

Lucie Husárová 1, Zbyněk Zykmund, Lucie Maňourová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme