Na horách napadl první sníh

České a moravské hory hlásí první výraznou sněhovou nadílku této sezony. Teploty tam klesají pod nulu a na hřebenech fouká silný vítr. Silnice například v Krkonoších pokryla několikacentimetrová vrstva sněhu. V Jeseníkách a Beskydech se mají hlavně od zítra tvořit sněhové jazyky a závěje.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

zimní pneumatiky

zimní pneumatiky | Foto: Alena Palečková

Meteorolog Pavel Šimandl opakovaně upozornil v Ranním Radiožurnálu, že v moravských horách má napadnout až patnáct centimetrů sněhu. "Problémy budou ale i na ostatních výše položených místech, jako je například dálnice D1 na Českomoravské vrchovině," varuje hlavně motoristy meteorolog.

Na některých místech Krušných hor už teď leží asi pět centimetrů sněhu a stále sněží. Jak řekl náčelník Horské služby pro Krušné hory Rudolf Chlad, ráno naměřili na nejvyšší hoře Klínovci přes jeden a půl stupně pod nulou.

I na šumavském Churáňově teď leží dva centimetry sněhu. A v následujících dvou dnech by ho tam mohlo napadnout až desetkrát víc, tedy až třicet centimetrů.

Sněžit nakonec bude i v nižších polohách naší republiky, kde už tuto noc leckde řádil silný vítr. Hasiči museli odstraňovat popadané stromy například na Havlíčkobrodsku a na Pelhřimovsku.

Přehrát

00:00 / 00:00

Vedoucí Hlavního operačního štábu zimní údržby Pavel Šustr v Ranním interview Radiožurnálu o připravenosti silničářů na zimu

Ředitel odboru pozemních komunikací ministerstva dopravy, který je zároveň vedoucím Hlavního operačního štábu zimní údržby, Pavel Šustr konstatoval, že bez dalšího postupného nákupu už mají silničáři nakoupený posypový materiál, tedy sůl, na ,malou' zimu. V Ranním interview Radiožurnálu potvrdil, že zbytek nakoupí postupně, jak se budou vyprázdněné skladové prostory.

Výstraha Českého hydrometeorologického ústavu před prudkým ochlazení, silným větrem a sněžením platí do pátku prakticky pro celé území republiky. Ve středu dosáhne vítr v nárazech rychlosti až 90 kilometrů za hodinu, na hřebenech hor bude ještě zesilovat.

Přečtěte si podrobnou předpověď počasí, kterou pro vás připravujeme z údajů, dodaných přímo z Českého hydrometeorologického ústavu.

Naděžda Hávová, Eva Kézrová, Miroslav Panuška Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme