Teplý podzim končí. Vystřídá ho sníh

S novým týdnem k nám přichází zima. S výjimkou jižní Moravy se na ní podle meteorologů musíme připravit všude. Hlavně řidiči by měli zkontrolovat zimní obutí a povinnou výbavu. Pokud zamíří na hory, měli by mít i sněhové řetězy.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Auta se snaží projet

Auta se snaží projet | Foto: Jan Rosenauer

Na horách začne sněžit už v pondělí odpoledne a navíc bude foukat silný vítr, který v nárazech dosáhne síly vichřice. Podle Jana Havelky z hydrometeorologického ústavu mohou být na návětrné straně až metrové závěje.

V dalších dnech to může podobně vypadat i v nižších polohách. "V úterý se hladina sněžení sníží na šest set metrů a zejména ve východní polovině území se v polohách nad sedm set metrů budou tvořit sněhové jazyky," přiblížil Havelka.

Metrové závěje

Nejintenzivnější srážky očekávají hydrometeorologové ve středu. A to od pěti set metrů nad mořem srážky sněhové a od šesti set metrů sněhové jazyky.

Výstraha Českého hydrometeorologického ústavu tak platí od pondělí do pátku prakticky pro celé území republiky. Podle Havelky navíc mohou na horách a postupně i vysočinách být až metrové závěje čerstvého prašanu.

"Množství sněhových srážek, v úterý od šesti set metrů až dva centimetry, od osmi set metrů až dvanáct centimetrů. Ve středu nad šest set metrů až pět centimetrů, v hladině nad osmi set metry až pětadvacet centimetrů sněhu," dodal Havelka.

Řidiči by neměli vyjíždět na silnice bez zimní výbavy.

Jana Zemanová, Alice Kottová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme