Pospíšil chce zveřejnit jména všech ,rychlostudentů' z Plzně

Pověřený děkan plzeňské právnické fakulty Jiří Pospíšil chce zveřejnit všechny rigorózní práce. Právně je zatím možné zveřejnit jen práce napsané po roce 2006. Pospíšil zároveň vyzval děkana i oba proděkany fakulty, aby ze školy odešli.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Jiří Pospíšil

Jiří Pospíšil | Foto: www.eu2009.cz

Někdejší ministr spravedlnosti pověřený řízením právnické fakulty Pospíšil ale usiluje o zveřejnění prací i před tímto rokem. Chce tím totiž zveřejnit jména všech 'rychlostudentů'. Fakulta teď čeká na právní analýzu Ministerstva školství.

"Podle našich právních analýz můžeme zveřejnit ty studenty, kteří získali titul JUDr. v rámci takzvané rigorózní zkoušky po roce 2006. V roce 2006 totiž byla přijata velká novela vysokoškolského zákona, co je veřejné a co se dá zveřejňovat. To učiníme v nejbližší době a budeme také zkoumat, jestli lze zveřejnit rigorózní práce i před rokem 2006," řekl Pospíšil v České televizi.

Přehrát

00:00 / 00:00

Iniciativu Pospíšila uvítala předsedkyně Akreditační komise Vladimíra Dvořáková.

Podle děkana pražské právnické fakulty Aleše Gerlocha ale nebude jednoduché všechny případy prošetřit.

Zveřejnit všechno: oponenty i komisy

Iniciativu Pospíšila nicméně uvítala předsedkyně Akreditační komise Vladimíra Dvořáková.

"Já velmi uvítám, pokud se budou moct zveřejnit aspoň jména z malých doktorátů. Tam se zvažuje, zda se může jít před rok 2006 nebo ne. Ale aspoň poslední roky by byly k dispozici veřejnosti. Doporučuji, aby to bylo zveřejněno všechno i s oponenty a s komisemi," podotkla Dvořáková.

Zástupci akreditační komise společně s dalšími odborníky se do Plzně chystají 23. října. Hodnotit chtějí hlavně transparentnost rozhodování na plzeňské právnické fakultě.

'Odejděte sami'

Pospíšil také vyzval tři hlavní aktéry skandálu s vysokoškolskou justiční mafií, aby ze školy odešli. Děkan Jaroslav Zachariáš i dva proděkanové sice na své funkce rezignovali, na fakultě ale zůstávají. Pro Pospíšila je to ale nepřijatelné. "Pokud tuto výzvu nebudou ochotni akceptovat, tak pak budeme postupovat pracovněprávně," řekl exministr spravedlnosti.

Pospíšil už nechal celou záležitost prozkoumat právníky, specialisty na pracovní právo, a odpovědi bude znát příští týden. "Osobně bych upřednostnil, kdybychom se dohodli. To znamená, že by oni sami shledali, že jejich přítomnost na fakultě školu poškozuje. Byl bych velmi rád, kdyby toto uvážili a sami dobrovolně odešli," dodal Pospíšil.

Veronika Malá, Alžběta Rákosová, Alice Kottová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme