Kulatý stůl o vědě selhal, premiér nedorazil

Dnešní jednání o vědě u kulatého stolu skončilo neúspěchem. Proti očekávání se totiž schůzky neúčastnil premiér Jan Fischer, přestože nad ní převzal záštitu.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Miroslava Kopicová, Jiří Drahoš

Miroslava Kopicová, Jiří Drahoš | Zdroj: ČTK

Premiér se rozhodl nepřijít ke kulatému stolu kvůli úterní demonstraci proti vládní politice ve vědě a výzkumu.

"S vládou i se mnou osobně je možné věcně jednat za jednacím stolem a hledat řešení, nebo lze demonstrovat a křičet, že vláda 'vraždí českou vědu'. Každopádně není možné činit oboje současně," napsal Fischer řediteli Akademie věd Jiřímu Drahošovi.

Fischer v dopisu zdůraznil, že věnuje problematice vědy a výzkumu velkou pozornost. V době hospodářské krize ale musí dbát na rovný přístup ke všem sociálním skupinám. Vyzval také ředitele, aby se distancoval od nátlakových akcí a pomohl obnovit důvěru, bez níž není jednání možné.

Na původní téma se nedostalo

Drahoš označil premiérovo rozhodnutí za překvapující a uvedl, že jeho důvodům zcela nerozumí. Připomněl také, že dnešní kulatý stůl se vůbec neměl týkat Akademie věd a jejího financování.

"Měli jsme se bavit o funkčním systému výzkumu, vývoje a inovací v České republice. Diskuze byla od samého začátku rozbita jednak tím, že to už nemůže být kulatý stůl pana premiéra, jednak tam řada účastníků deklarovala své subjektivní pocity. Vůbec jsme se nedostali k systémové diskuzi," uvedl Drahoš.

Jako napjatou popsala atmosféru na jednání i ministryně školství Miroslava Kopcová. "V atmosféře, kdy se vědci shromažďují a protestují na náměstí způsobem, jakým to vidíme, je to samozřejmě velmi těžké. Já jako členka vlády nevím, k čemu mají tyto demonstrace vést," podotkla Kopicová.

Při odchodu z ale řekla, že vláda vědu podporuje. To podle ministryně dokazuje i rozhodnutí premiéra omezit státní dotaci pro Akademii věd v roce 2010 jen o půl miliardy namísto plánované miliardy.

Skupina asi deseti demonstrantů očekávala účastníky kulatého stolu před sídlem Akademie věd i dnes. Rozdávali dokumenty varující před zánikem české vědy a požadující rozpuštění vládní Rady pro výzkum a vývoj.

Martin Hromádka, Klára Bílá Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme